Доступність посилання

ТОП новини

У М’янмі знову тривали сутички з мусульманами


Одна з жертв насильства в лікарні у штаті Ракхайн у М’янмі, фото 25 жовтня 2012 року
Одна з жертв насильства в лікарні у штаті Ракхайн у М’янмі, фото 25 жовтня 2012 року
У М’янмі повідомили сьогодні, що за шість днів нової хвилі міжетнічного насильства, яка спалахнула у штаті Ракхайн на заході країни, загинули не менш як 112 людей, спалені дві тисячі будинків.

Нове насильство спалахнуло в неділю, коли представники меншини рохіндж’я, мусульман за вірою, влаштували протести, заявляючи, що в їхніх селах бракує їжі й їм не надають іншої допомоги.

Через цей спалах насильства низка провідних мусульманських організацій М’янми вже оголосила, що скасовує святкування цими днями великого мусульманського свята Ід аль-Адха.

Виступи частини рохіндж’я, як вважають, спровоковані радикальними ісламістськими проповідниками, вже ставали причиною кривавих сутичок між ними та ракхайнцями – одним із народів М’янми, який становить більшість у штаті Ракхайн. Зокрема, в червні у таких сутичках уже загинули десятки людей, десятки тисяч були змушені залишити домівки.

Більшість людей М’янми, серед них і ракхайнці, є буддистами, і вони переважно мирно співіснують із релігійними меншинами, зокрема, християнами й мусульманами, за винятком конфлікту у штаті Ракхайн (раніше відомому як Аракан). Але ці меншини зазнавали певної дискримінації від попередньої військової влади М’янми. Серед іншого, рохіндж’я, які є нащадками вихідців із території сучасної Бангладеш, але влада позбавила громадянства М’янми й чинила на них тиск, щоб змусити їх повернутися на батьківщину предків.
XS
SM
MD
LG