Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська демократія міцнішає, а білоруська – втрачає шанси


Президенти Грузії і Білорусі, Міхеїл Саакашвілі (ліворуч) та Олександр Лукашенко. Київ, 1 липня 2012 року
Президенти Грузії і Білорусі, Міхеїл Саакашвілі (ліворуч) та Олександр Лукашенко. Київ, 1 липня 2012 року
Брюссель – Європейський парламент у п’ятницю розкритикував вибори у Білорусі, називаючи їх «ще одним втраченим шансом». Тим часом, останні вибори у Грузії, на думку євродепутатів, засвідчили, що демократія у цій країні «подорослішала» та «перебуває у добрій формі». З огляду на це, Мінську заявили: санкції триватимуть доти, доки у державі не почнуть поважати права людей. Натомість, європейці обіцяють активне й швидке зближення з Тбілісі.

Обидві країни, що колись належали до Радянського Союзу, наразі є частиною європейської політики сусідства і платформи «Східне партнерство». Однак, відносини з Євросоюзом у них складаються дуже по-різному.

Останні вибори у Білорусі об’єднана Європа називає фарсом та черговим втраченим шансом повернутися до демократії. Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Філе каже, що Євросоюз не послаблюватиме тиску на режим Лукашенка, щоб змусити його дотримуватися зобов’язань щодо поваги до демократичних принципів та прав людини.

Ми продовжимо заклики щодо безумовного звільнення та реабілітації всіх політичних в’язнів
Штефан Філе
«Ми продовжимо заклики щодо безумовного звільнення та реабілітації всіх політичних в’язнів. Ми далі наголошуватимемо, що розвиток двосторонніх відносин із Білоруссю залежатиме від прогресу у сфері прав людини, верховенства права та демократичних принципів», – наголосив Штефан Філе.

Білоруський парламент не має демократичної легітимності – резолюція

Єврокомісар погоджується з пропозицією депутатів Європарламенту бойкотувати проведення у Мінську Чемпіонату світу з хокею у 2014 році.

«Я поділяю вашу думку, що майбутній чемпіонат світу з хокею – це можливість, яку не слід упустити для того, щоб зробити нашу політику (щодо білоруської влади) відчутнішою, чіткішою та дієвою», – зазначив Філе.

В ухваленій спільній резолюції Європарламенту щодо результатів виборів сказано, що новообраний парламент Білорусі не має демократичної легітимності, тож уряду цієї держави слід підготувати інші вибори у відповідності до міжнародних демократичних норм.

Якщо результати білоруських виборів та Лукашенкова манера правління державою та суспільством у Страсбурзі зазнали широкої критики, то нещодавні вибори у Грузії та мирний перехід влади викликали чималу підтримку Європарламенту.

Грузія впоралася із екзаменом на демократію

Депутат від Чехії Лібор Ручек, формулюючи подальші відносини співдружності із Грузією, сказав, що євроінтеграційні процеси цієї держави слід прискорити.

Грузини, особливо молодь, повинні відвідувати країни ЄС, обмінюватися досвідом та наближатися до європейських цінностей
Лібор Ручек
«Вперше у новітній грузинській історії відбувся мирний перехід влади. Це – велике досягнення, – зазначає європарламентар. – Новий уряд наголосив, що продовжить рух країни євроатлантичним шляхом і ми вітаємо цей вибір. Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Грузією тепер слід прискорити, так само, як і візову лібералізацію. Грузини, особливо молодь, повинні відвідувати країни ЄС, обмінюватися досвідом та наближатися до європейських цінностей, націй та громадян Європейського Союзу».

«Грузія успішно здала іспит на демократію» – такий висновок роблять польські євродепутати.

Єврокомісія, у свою чергу, повідомила офіційному Тбілісі, що, по-перше, співдружність готова якнайшвидше співпрацювати з новою владою. По-друге, очікує від неї професійності та захисту інтересів своїх громадян. І останнє: Євросоюз запевняє, що залишиться відданим принципу територіальної цілісності Грузії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG