Доступність посилання

ТОП новини

Польські ЗМІ: Янукович «подбав» про вибори


Парламентські вибори в Україні – одна з провідних тем у сьогоднішніх повідомленнях мас-медіа Польщі. Більшість польських політиків і оглядачів, які коментують перебіг українських виборів, кажуть, що команда Януковича заздалегідь забезпечила собі перемогу на цих перегонах.

«Відповідне виборче право, намордник на ЗМІ, мільйони олігархів та озброєна по зуби міліція. Українська влада старанно підготувалася до виборів. Годі сподіватися несподіванок – команда Януковича утримає вдаду», – так про сьогоднішні парламентські вибори розповідає провідний польський телеканал TVN 24. На інтернет-сайті до цього телесюжету такий заголовок: «Камери під час голосування та не під час підрахунку голосів. Янукович «подбав» про вибори».

Як твердить телеканал, Захід не приховує своїх побоювань щодо можливості демократичних та чесних виборів в Україні, якою керує Віктор Янукович. Деякі дії чинної української влади, наголошує TVN 24, часто називають «путінізацією». Мало того, що не залишилося й сліду від демократичних здобутків «помаранчевої революці», наголошує телеканал, у деяких питаннях ситуація в Україні стала ще гіршою, ніж наприкінці правління Леоніда Кучми. В іншому телесюжеті присвяченому виборам в Україні TVN24 посилається на експертів, які наголошують, що сьогоднішнє голосування не змінить розстановки політичних сил в країні, оскільки найвірогідніше, що переможе партія влади.

Громадський телеканал новин TVP info повідомляє про те, що за перебігом українських виборів спостерігають 49 польських депутатів парламенту (40 з нижньої та 9 з верхньої палати парламенту). За даними телеканалу, польські спостерігачі не повідомляють про якісь значні порушення під час голосування, наголошують натомість на важливості моменту підрахунку голосів. TVP info наводить думку відомого в Польщі політолога Яна Маліцького, який говорить про істотну зміну у виборчих перегонах. «Раніше, – каже він, – я завжди наголошував, що на пострадянському просторі залишилося тільки дві країни, де важко передбачити результат виборів – це Україна і Грузія. Тепер Україна відпала. Відомо, що переможе Партія регіонів. Важливо натомість скільки саме голосів вона дістане, чи вистачить цих голосів для того, щоб внести зміни в Конституцію».

У контексті дискусії про вибори в Україні TVP info запитала впливових польських політиків про їхнє ставлення до розвитку подій в Україні. Більшість опитаних до ситуації в Україні ставляться без оптимізму. Адам Гофман з партії «Право і справедливість» каже, що Україна повернулася в часи перед Помаранчевою революцією. Ванда Новіцька з «Руху Палікота» вважає, що незалежно від того, хто виграє у виборах ситуації над Дніпроом принципово не зміниться, вона звертає увагу на пригніченість і розгубленість українського суспільства. Натомість Анджей Галіцький, представник польської партії влади «Громадянська платформа» переконаний, що незалежно від результатів виборів дорога до об’єднаної Європи для України залишатиметься відкритою.

У свою чергу Polskie Radio твердить, що від оцінки міжнародними спостерігачами українських парламенських виборів значною мірою залежатимуть майбутні стосунки Києва з Європейським Союзом.
XS
SM
MD
LG