Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку ніч після виборів була дуже гарячою


Донецьк – Незважаючи на те, що правоохоронці стверджують, що вибори пройшли у Донецькій області без особливих порушень, насправді ніч після волевиявлення була дуже важкою. Особливо у 42-му окрузі Донецька в Калінінському районі. Представники Об’єднаної опозиції «Батьківщина» та політичної партії УДАР заявили про те, що на кількох дільницях їхні спостерігачі зафіксували суттєві порушення, однак правоохоронці не давали нікому ані зайти, ані вийти з дільниць.

Глибоко вночі стали надходити повідомлення про те, що міліція разом із невідомими молодиками у чорному блокує вихід із виборчої дільниці №141677 за адресою Цусимська 18. За даними журналістів та представників опозиції, там були зафіксовані суттєві порушення: вкидання бюлетенів. Після цього представника політичної партії УДАР Галину Хилинську утримували всередині силою.

Жінці викликали швидку, однак правоохоронці взяли кільцем вхід до дільниці, двері до якої були закриті. Медики не змогли потрапити у приміщення і поїхали. Зсередини будівлі можна було й справді почути вигуки жінки «Допоможіть»!

Утримували силою через зафіксовані порушення?
Побили її і не випускають. І нас не впускають. «Бики» та мєнти. «Бики» не представляються, а нагло сміються
Денис Казанський

Блогер та журналіст Денис Казанський, який перебував на місці подій, розповів: «Ми заходимо туди, там сидять всі вчителі цієї школи, вони всі в комісії. Кожен від своєї партії. Але я питаю, ви яку партію тут представляєте? Він не пам’ятає. Вони фіксували там реально. Зафільмували порушення. Хилинська почала сваритися. Ми вийшли звідти, а вона залишилася. Побили її коротше, і не випускають. І нас не впускають. «Бики» та мєнти. Мєнти, що виконують закон і не впускають нікого, поки не підрахують, а «бики» не представляються, а нагло сміються».

Поки Денис Казанський був на дільниці, в машині, на якій він приїхав, пробили шини.

Правоохоронці заявили, що на місці охороняють громадський порядок, а допомогти жінці можна буде лише після закінчення підрахунку голосів, згідно з законодавством.
Все побудоване на провокації та фальсифікаціях самих обставин випадку, просто засмикали міліцію
Юрій Сєднєв

Голова Донецького міського управління ГУМВС у Донецькій області Юрій Сєднєв у свою чергу пояснив: «Це все результати технологій. Нечесних, спеціальних провокації, створення порушення громадського спокою, штучно це створюється. Все побудоване на провокації та фальсифікаціях самих обставин випадку, просто засмикали міліцію. Ось це незрозуміле: сцена, театр, цирк. Їм потрібно, зрозуміло, Вони ж за гроші».

Саму жінку пізніше госпіталізували, зараз вона перебуває в шоковому стані та спілкуватися зі ЗМІ поки не в змозі.



У донецькому Комітеті виборців України заявили, що голова комісії перевищила власні повноваження, утримуючи всередині людину. Адже з юридичної точки зору спостерігач має право бути під час підрахунку голосів на дільниці, але й має право добровільно піти.

Фальсифікація в регіоні 10-15 відсотків – опозиціонер

Явка виборців у Донецькій області, за даними ЦВК, склала майже 60 відсотків. Цим опозиційні сили задоволені. Однак лідер Об’єднаної опозиції «Батьківщина» у Донецькій області Олександр Ярошенко, перебуваючи біля заблокованої виборчої дільниці в Калінінському районі Донецька, у коментарі для Радіо Свобода пояснив, чому не подають заяв у міліцію через подібні порушення.

«Куди ми можемо подати заяву, дивіться – ось, де міліція. Ми лише можемо подати скаргу і будемо «aктувати» в ЦВК, на Генпрокурора, в СБУ. Немає сенсу подавати – цю заяву не будуть розглядати. Я думаю, вони вже зробили 10-15 відсотків фальсифікації. Якщо б ми не припинили ці каруселі, то вони б отримали тут 95 відсотків, як завжди отримували», – зауважив Ярошенко.

У Партії регіонів також називають ці скандали провокацією, зауважуючи, що таким чином «опозиція намагається виправдати свій низький результат на Донеччині».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG