Доступність посилання

ТОП новини

Польща сплатила кредит, який «поховав комунізм»


Міністерство фінансів Польщі заявило в понеділок, що в останні дні цього місяця виплатило банкам різних країн 300 мільйонів доларів – останню частину боргу, який узяла ще комуністична влада країни. Польські фінансисти вирішили, що старий борг краще сплатити завчасу, щоб не сплачувати великі відсотки з позики комуністів. Польща мала сплачувати борг, узятий урядом Польської Народної Республіки в Лондонського клубу (асоціації комерційних банків різних країн), до 2024 року.

Коментуючи подію, деякі польські економісти звертають увагу, що старі борги довелося сплачувати фактично за рахунок нових позик.

40 років тому комуністичний уряд Едварда Ґерека обіцяв полякам значне покращення життя. Щоб реалізувати проект «цивілізаційного стрибка», Ґерек позичив 8 мільярдів доларів, тобто суму, яка відповідала 100 відсоткам ВВП країни. Утім, позичені гроші вклали в невдалі проекти. Польща так і не стала конкурентоздатною з країнами Заходу, величезний борг додушив її економіку, спричинивши вибух соціального невдоволення і врешті падіння комуністичного режиму. В середині 1980-х борг перестали сплачувати, згодом його успадкувала демократична польська держава.
XS
SM
MD
LG