Доступність посилання

ТОП новини

Друге голодування Тимошенко – тепер проти порушень на виборах


Харків – Юлія Тимошенко в понеділок у Харкові оголосила про безстрокове голодування на знак протесту проти сфальшованих, на її думку, виборів. Тюремники і лікарі наразі цього не коментують.

Про акцію голодування колишнього прем’єра повідомив на брифінгу в Харкові її захисник Сергій Власенко. Своє рішення Юлія Тимошенко пояснює порушеннями під час формування дільничних комісій, відсутністю незалежної судової системи та нібито тотальним використанням провладними кандидатами державних коштів на агітацію.
Те, що відбувається зараз – це повне та тотальне фальшування
Сергій Власенко

«Строки голодування необмежені. Юлія Володимирівна протестує проти того, що відбувається в Україні і що називається у нас чомусь виборами. Те, що відбувається зараз – це повне та тотальне фальшування, яке не має нічого спільного з волевиявленням українського народу», – заявив Сергій Власенко.

За словами адвоката, його підопічна оголосила голодування у понеділок вранці, про що в письмовій формі поінформувала Пенітенціарну службу України в Харківській області. Під час голодування засуджена вживатиме тільки воду. Тимошенко голодуватиме безстроково, сказав Власенко, допоки ЦВК та міжнародні спостерігачі «об’єктивно оцінять вибори в країні».

Раніше керівництво лікарні заявляло, що Юлія Тимошенко у спеціальному блоці має свій холодильник. Вона харчувалася їжею, що привозять рідні та захисники. Формально це виглядало так: харчі, які призначалися Тимошенко, спочатку привозили на контроль до Качанівської колонії, де офіційно має відбувати покарання колишній Прем’єр-міністр. Після догляду пакунків та їжі харчі доправляли до Центральної клінічної лікарні «Укрзалізниці».

Захисник Сергій Власенко на запитання Радіо Свобода відмовився уточнити, хто їй привозить їжу – він чи дочка Євгенія. Також він не повідомив, коли востаннє Юлію Тимошенко забезпечували продуктами.

«Наразі не важливо, як і хто їй привозив їжу, вона зранку голодує», – відповів Сергій Власенко.

Співробітники харчоблоку харківської лікарні запевняють, що Тимошенко не їсть лікарняних страв. У самій лікарні офіційно не коментують факт голодування, бо кажуть, що не можуть остаточно стверджувати, що Тимошенко не бере харчі з холодильника, що стоїть у неї в закритому блоці.

Прес-служба харківської пенітенціарної служби відмовляється коментувати наявність письмової заяви про голодування Тимошенко.

Це вже друге голодування Тимошенко за харківський період ув’язнення. Перше відбулося протягом 20 днів у квітні і травні цього року, коли колишній прем’єр перебувала безпосередньо в жіночій колонії. Юлія Тимошенко тоді заявляла, що до неї застосували фізичну силу при спробі перевезення до лікарні і вона протестувала проти свавілля в установах департаменту виконання покарань. Тюремники заперечували насильство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG