Доступність посилання

ТОП новини

Рівненські окружкоми: боротьба триває (ВІДЕО)


Перешкоджання діяльності журналістів у 156 окрузі з центром у Сарнах (Рівненщина)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Перешкоджання діяльності журналістів у 156 окрузі з центром у Сарнах (Рівненщина)

Рівне – 28 жовтня негода і зневіра завадили багатьом виборцям Рівненщини прийти не лише на виборчі дільниці, а й на влаштоване в центрі міста святкування Дня визволення України від нацистів. Упродовж півтори години у день виборів центр Рівного був перекритий, на площі стояла військова техніка, на величезній синій сцені йшов концерт для двох десятків глядачів. Голосувати ж прийшли близько 62 відсотка мешканців Рівненщини. Саме за їхні голоси досі триває боротьба в окружних комісіях.

Ті, хто не визначився, на рівненські дільниці, цього разу просто не пішов – звідси невисока, як для Рівненщини, явка.

Один із потенційних «противсіхів» порвав бюлетені на очах у односельців – саме через відсутність відповідної графи. Інший, мешканець Рівного, прямо на дільниці написав скаргу на те, що йому не дали можливості заповнити графу «Проти всіх». Водночас найактивніші потяглися до дільниць уже зранку, і, не криючись, зізнавалися на виході з дільниць, що голосували за опозиційні партії.

– Я думаю, за опозицію буде правильніше… Бачу майбутнє в цьому України.

– У ВО «Свобода» є ідея. Голосувати треба за ідею змін, ідею української держави, і тому – це мій вибір.

– Цього разу я за Кличка голосував, за УДАР. Нова партія – цікаво, що з нею відбуватиметься в парламенті. Доводиться йти на певний компроміс із моїми поглядами, тому що немає партій, які б відповідали моїм поглядам політичним. А Кличко виступає з пропозиціями, які мені здаються актуальними.

– Тільки за «Свободу», бо це єдина партія, яка не змінювала своїх поглядів/

Переваги – в опозиції

Станом на 17-у годину на Рівненщині були опрацьовані від 60 до 80 відсотків бюлетенів. По всіх п’яти округах продовжує лідирувати «Батьківщина», за нею УДАР, Партія регіонів і «Свобода». Четверо з п’яти кандидатів-мажоритарників, котрі згідно опрацьованих даних, перемагають – представники опозиції.

Особливість Рівненщини ще й у тому, що в багатьох округах партія «Свобода» і провладна партія йдуть практично в ногу, змінюючи місця залежно від кількості порахованих бюлетенів. Найбільші порушення у перебігу голосування назвав ще в неділю під час прес-конференції координатор мережі «Опора» у західному регіоні Андрій Токарський.

Наймасовішим стало порушення з непроштампованими позначками «вибув» у бюлетенях на дільницях двох великих сіл 154-го округу, через що близько 800 вже проголосованих бюлетенів були визнані недійсними. Водночас із самого початку голосування від спостерігачів «Опори» почали надходити скарги на застосування адмінресурсу, зокрема, у 156-му виборчому окрузі. Тут іще зранку на прохання спостерігача повідомити, чи всі дільничні комісії почали роботу, голова окружкому пояснив, що ДВК до окружкому не звітуються, натомість вони «віддзвонюються адміністраціям».

Саме вищезгадана, 156-а дільниця, «прославилася» ще й агресивним ставленням її голови Сергія Лоскутова (партія «Руський блок») до журналістів. Спроба журналістів «Рівненського репортера», «Регіон медіа» і телеканалу РТБ зареєструватися і працювати на дільниці завершилася виштовхуванням їх із приміщення окружної комісії. Після втручання правоохоронців цей інцидент був вичерпаний. Однак уже сьогодні окружком без обґрунтувань позбавив представника Комітету виборців Святослава Клічука права бути присутнім на засіданні комісії. Комітет виборців заявив про можливі спроби викривити результати волевиявлення громадян у цьому окрузі, де найповільніше рахують голоси.

Загалом усі спостерігачі відзначали спокійну атмосферу нинішньої кампанії, незважаючи на окремі порушення. Спостерігачі Центральноєвропейської групи політичного моніторингу в неділю увечері заявили про це на телеканалі «Рівне-1». ​

Окружкоми – останній бастіон

Водночас 153-й округ, визнаний одним із найпроблемніших в Україні, був повністю перекритий спостерігачами «Опори», і в результаті поряд із 152-м округом Рівного став одним з найменш проблемних на Рівненщині. За попередніми даними, тут перемагають кандидати від опозиції Юрій Вознюк і Олег Осуховський.

Натомість зі 154-го, з центром у Дубні, досі надходять скарги від спостерігачів про кричуще порушення законодавства. Представники дільничних комісій прибувають сюди з незаповненими або не до кінця заповненими протоколами і вже на першому поверсі окружкому заповнюють їх «під диктовку» членів окружкому. Таким чином тут триває боротьба між кандидатом від опозиції Валентином Королюком, який поки що набирає більшість голосів, і нинішнім головою райдержадміністрації Данилом Корилкевичем.

У вищезгаданому Сарненському окрузі ще з ночі представник Партії регіонів вимагав перерахунку голосів. Сюди прибули народні депутати, вночі приміщення комісії оточив загін «Беркуту». Нині блокаду зняли, голоси вирішили не перераховувати.

І, нарешті, на єдиному 155-му окрузі, де, за попередніми даними, перемагає представник влади Микола Сорока, спостерігачі «Опори» виявили підписані членами комісій і спостерігачами порожні протоколи. Через цей факт провести перерахунок у цьому окрузі вже вимагає опозиція.

Тим часом сайт рівненської організації «Опора» з учорашнього вечора заблокований DDoS-атакою хакерів. Повідомлення від спостерігачів надходять у телефонному режимі.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

XS
SM
MD
LG