Доступність посилання

ТОП новини

Інтернетна війна: хакери атакували сайти опозиції та громадянські портали


Київ – Від неділі сайти деяких опозиційних політичних партій не працюють через хакерські напади. Також не відкриваються сайти громадянських організацій. За однією з версій, певна фірма надавала в пакеті послуги з припинення роботи тих ресурсів, що висвітлюють перебіг порушень на виборах.

Кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Анатолій Гриценко написав у соціальній мережі, що персональні сайти лідерів Об’єднаної опозиції зазнають постійних хакерських атак, через те вони не відкриваються. Експерти зазначають, що кожен сайт розрахований на певну кількість користувачів, і якщо цей показник «зашкалює», то ресурс падає.

«Якщо кількість користувачів, яка одночасно заходить на сайт, перевищує розрахункову на порядок, то система виключається. Вона настільки перевантажена, що не здатна обробляти запити. Сайт переходить у неробочий стан. Для того щоб розібратися, хто стоїть за цим – одних інтернет-технологій замало. Треба проводити повноцінне розслідування», – каже Сергій Рачинський, експерт у галузі інформаційних технології.

Громадянські портали «лягли» вслід за опозиційними

На сайті організації «Опори» розміщувалася інформація щодо зафіксованих порушень на виборах, проте через напади сайт вийшов з ладу. Завдяким фахівцям на ранок понеділка хакерські атаки вдалося приборкати.

«Напад ще триває, притому він щоразу зростає. Учора (в неділю) спеціалісти нам допомогли та задіяли сильний захист. На даний час наш сайт атакує десь 3000 комп’ютерів, водночас вчора атакувало лише тридцять. Ми знаємо ip-адреси, з яких здійснювалися атаки – це, в основному, адреси Китаю та Південної Кореї», – зазначають у громадянській мережі «Опора».

Постраждав і сайт Комітету виборців України. Там розповідають, що за однією з версій, це спланована провокація на ресурси, що висвітлюють порушення на виборах.
Є версії, що певна фірма надавала в пакеті послуги з припинення роботи всіх ресурсів, на яких були карти порушень

«Є версії, що певна фірма надавала в пакеті послуги з припинення роботи всіх ресурсів, на яких були карти порушень. Наші спеціалісти нічого не могли вдіяти. Поки тривала атака, ми чекали», – зазначили у Комітеті виборців України.

У прес-службі Партії регіонів теж заявляють, що їхній сайт зазнав нападу. У заяві прес-служби сказано: «Опоненти проводять системні атаки на офіційний сайт Партії регіонів. Їхня мета – обмежити право доступу прихильників та представників ЗМІ до достовірної інформації».

Станом на вечір понеділка, сайти опозиційних партій, зокрема ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» не були доступні для перегляду. Водночас сайт Партії регіонів працює без нарікань. Опозиція та правляча партія звинувачують у нападах одна одну.
XS
SM
MD
LG