Доступність посилання

ТОП новини

Жахливий ураган «Сенді» атакує терени США (ФОТО)


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах ураган «Сенді», що налетів із островів Карибського басейну, де спричинив 60 людських жертв і значні руйнування, нині атакує штати східного, атлантичного узбережжя країни – Нью-Джерзі, Нью-Йорк, Коннектікут. Швидкість штормового вітру сягає 150 кілометрів на годину. Населення прибережної смуги змушене евакуюватися.

У Нью-Йорку, і не лише там, усе зупинилося – від громадського транспорту до залізниці. Це лише вдруге за останні десятиліття зупинилися поїзди метро на всіх станціях, а їх у Нью-Йорку 468. Також припинено рух маршрутних міських автобусів. Закрито проїзд по мостах і майже в усіх тунелях.

За постановою губернатора штату Ендрю Комо весь громадський транспорт не лише в Нью-Йорку, а й у сусідніх містечках зупинили ще у неділю о дев’ятій вечора.

Зачинено усі аеропорти. Тисячі рейсів скасовано. Попереджають, що все це триватиме, можливо, до середи.

Відповідно, усі підприємства, школи, офіси, банки, фондова біржа Волл-Стріт, багато крамниць стоять зачинені.

Завбачливі люди, очікуючи можливі перерви в енергопостачанні, бо дерева, падаючи, розривають дроти, ще у неділю запасалися водою, заливаючи її до ванн, купували хліб, вермішель, свічки тощо.

На складах мережі господарських товарів Home Depot розібрали геть усі бензинові генератори. Мені теж довелося купити за 640 доларів генератор Subaru потужністю 5 тисяч ват, вистачить на всю мою хату, якщо електрика вирубиться. Бензину узяв 40 літрів.

Евакуація мешканців прибережної смуги

Губернатор штату Нью-Джерзі Крис Кристі закликав громадян не кидати виклик природі, евакуюватися, бо це єдиний порятунок від повені.

Між тим, у Нью-Йорку евакуйовано понад 370 тисяч мешканців прибережних районів міста. Смуга будівель, котрі під загрозою і звідки змушене виїхати населення, простяглася від південних частин таких районів міста, як Манхеттен, Бруклін, Квінс і Бронкс, до південного району штату Коннектикут, що на північ від Нью-Йорка.

Океанські хвилі сягають трьох метрів висоти і навіть більше. Вони накочуються на берег, підмиваючи будинки.

Жителів переселили до шкільних спортзалів, де для них поставили розкладайки.

Люди брали з собою найнеобхідніше, а також і клітки з пташками. Оскільки собак не дозволяють брати, то їх залишають в автівках і періодично відвідують.

Прогноз на найближчий час доволі невтішний. Ураган посилюється, і кінця поки що не видно.

Президент Барак Обама, перервавши свою передвиборну кампанію, зробив спеціальну заяву у Білому домі.

«Зрозуміло, що кожен тепер усвідомлює, що це буде велика і потужна буря. На всій території Східного узбережжя всі роблять необхідні приготування. Я розмовляв із усіма губернаторами тих штатів. Вони оголосили надзвичайне становище», – зазначив Обама.

Президент пообіцяв надання необхідної допомоги з федеральних ресурсів.

За повідомленням Національного центру вивчення ураганів, увечері в понеділок (а це вже буде глибока ніч на вівторок за київським часом) штормовий вітер і потужна злива просунуться вглиб східного узбережжя. Очікуються значні повені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG