Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в США: явка і шанси на перемогу


Згідно з прогнозом служби Ґелоп, склад виборців, які візьмуть участь в президентських виборах в США, практично аналогічний складу виборців, що прийшли на виборчі дільниці в 2008 році.

Ґелоп також припускає, що чинний президент Барак Обама може розраховувати на високу явку груп американців, які принесли йому перемогу чотири роки тому, – жінок, молодь та расові меншини.

Ґелоп визначає людей, які найімовірніше візьмуть участь у виборах, на основі особливої методики, в рамках якої враховуються, зокрема, минула електоральна активність людей і те, наскільки уважно вони стежать за ходом виборчої кампанії. Відповідні прогнози Ґелоп, зроблені напередодні президентських виборів 2004 та 2008 років, виявилися досить точними.

Автори дослідження вказують, що ситуація в політичних уподобаннях американців змінилася за останні чотири роки: прихильників Демократичної партії, лідером якої є Барак Обама, стало менше: нині до демократів відносять себе 46% потенційних виборців, у 2008 році їх було 54%. Прихильниками Республіканської партії себе називають 49% респондентів (на минулих президентських виборах – 42%).

За прогнозом Ґелоп, 6 листопада у виборах візьмуть участь 48% чоловіків (47% у 2008 році) і 52% жінок (53% – 2008 р). На виборчі дільниці прийдуть 78% білих американців (стільки ж, скільки на минулих виборах), 11% афроамериканців (12%) і 7% вихідців з Латинської Америки (6%). Очікується, що проголосують 13% молодих людей у віці до 29-ти років. Саме жінки, меншини та молодь традиційно підтримує Барака Обаму.

Ґелоп припускає, що в умовах, коли розрив між Бараком Обамою і його республіканським суперником Міттом Ромні мінімальний, перемога на виборах буде обумовлена активністю виборців. Відомо, що в США молоді люди і меншини традиційно вважаються найменш політично активними – якщо явка цих груп виборців буде низькою, то діючий президент програє.

У свою чергу, останнє опитування компанії Расмуссен показало, що Мітта Ромні нині підтримують 50% потенційних виборців, Барака Обаму – 46%. Чотири відсотки американців або підтримують інших кандидатів у президенти, або не визначилися з вибором.

За даними останнього дослідження компанії GfK, 58% американців вважають, що Обама буде переобраний на другий термін, 28% впевнені в тому, що він програє вибори.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG