Доступність посилання

ТОП новини

На рештках президентського літака є сліди вибухових матеріалів – польські слідчі


Польські слідчі, які досліджували рештки розбитого в Смоленську ТУ-154, на борту якого загинув президент Лех Качинський, зробили сенсаційне відкриття. Вони заявляють, що частини цього літака вкриті вибуховими субстанціями, в деяких місцях його так багато, що вимірювальні пристрої «зашкалюють».

Із середини вересня до половини жовтня в Смоленську працювала група польських слідчих та експертів, які вивчали фрагменти президентського літака, що розбився в квітні 2010 року. Вони вирушили до Росії, бо не довіряли результатам російської піротехнічної експертизи й не хотіли підписувати остаточного документу про причину загибелі 96 пасажирів ТУ-154.

Сьогодні про результати їхнього розслідування повідомила впливова польська газета Rzeczpospolita.

Як інформує газета, результати дослідження слідчих вже надійшли до польської прокуратури. Про відкриття еспертів Rzeczpospolita зокрема пише: «Вже перші зразки взяті як зсередини літака, так і з обшивки крила машини, дали позитивний результат. Пристрої показали, що аж на 30 сидіннях є сліди тротилу та нітрогліцерину. Ці субстанції знайшли також в місці, де крило з’єднується з бортом літака. Їх було стільки, що один з пристроїв зашкалило. Схожі результати дали дослідження місця катастрофи, де відкрито великогабаритні рештки розбитого літака. Сліди вибухових матеріалів є також на тих частинах літака, які вдалося виявити саме під час цієї поїздки до Смоленська».

Інформація оприлюднена газетою шокувала поляків. На цю тему вже висловилася низка впливих політиків. «Якщо це правда, то потрібно створити міжнародну комісію з розслідування причин катастрофи», – сказав Януш Палікот, лідер однієї з парламентських фракцій у Сеймі.

Деякі політикb роблять припущення, що хімічні субстанції, виявлені на літаку, – це залишки вибухових матеріалів з часів Другої світової, що начебто є в землі, на яку впав ТУ-154.

Полький уряд поки що не коментує сенсаційної інформації, яка вже заполонила усі польські ЗМІ. Речник уряду Павел Ґрась каже, що ця новина його вразила, але на остаточні висновки треба почекати.

За його словами, прем’єр Польщі розмовляв про відкриття польських слідчих з генеральним прокуром країни, а члени Ради Міністрів Польщі збираються на спеціальне засідання.

Інформуючи про висновки польських експертів, мас-медіа нагадують про самогубство одного з головних свідків у справі Смоленської катастрофи. В неділю ввечері наклав на себе руки польський авіатехнік, який був у Смоленську в квітні 2010 року й заперечував висновки російських слідчих.
XS
SM
MD
LG