Доступність посилання

ТОП новини

Як вплине ураган «Сенді» на вибори президента США?


Прага – Розгул природної стихії на західному узбережжі США, коли за тиждень до президентських виборів 6 листопада ураган «Сенді» «шматує» більшу частину північно-західного узбережжя, включно з Нью-Йорком, став своєрідним «жовтневим сюрпризом» для налаштованих на політичну битву президента країни Барака Обами і його суперника, кандидата від республіканців Мітта Ромні. Хто ж із кандидатів на перемогу 6 листопада виграє більше від цієї страшної природної стихії?

Ураган «Сенді» зруйнував політичний календар президентської кампанії Обами і Ромні. Президент Барак Обама скасував поїздки до Флориди, Огайо та Вірджинії у понеділок і до Вісконсина – у вівторок. Обама повернувся до Вашингтона, щоб контролювати ситуацію з буревієм.
Не хвилююся за вплив на вибори. Я переживаю з приводу впливу урагану на родини, на економіку і на наш транспорт
Барак Обама

Відповідаючи на запитання, чи може вплинути ураган на вибори, Обама зауважив, що «вибори подбають самі за себе наступного тижня», і додав: «Я не хвилююся за вплив на вибори. Я переживаю з приводу впливу урагану на родини, …я переживаю за вплив на нашу економіку і на наш транспорт… Зараз наш пріоритет номер один полягає в тому, щоб переконатися у порятунку життів, що наші рятувальники готові забезпечити людей їжею, водою, притулком, у якому вони мають потребу, і щоб ми реагували оперативно, як можливо, щоб повернути господарство у нормальне русло».

Мітт Ромні скасував свою поїздку до штату Огайо у понеділок і візит у вівторок до Нью-Гемпшира, оголосивши, що він скасовує ці візити «через співчуття» до мільйонів людей, котрі потрапили в центр урагану.

Обидва кандидати призупинили збір пожертвувань на президентську кампанію.

Чи можливе перенесення виборів?

Ураган «Сенді» змусив скасувати у понеділок дострокове голосування у штаті Меріленд та окрузі Колумбія. Двома днями раніше було скасоване дострокове голосування у Вірджинії. У цьому штаті для полегшення дострокового голосування влада ослабила вимоги щодо нього для мешканців уражених буревієм регіонів.

Тим часом є серйозне занепокоєння, яким чином працюватиме електрона система голосування після урагану, включно з імовірністю відмови машин для голосування у день виборів.

Юридичні перешкоди заважають федеральній владі відкладати голосування. Конституція США дає таку можливість Конгресові. Але останній має перерву у роботі, тому навряд чи матиме можливість відкласти голосування, якщо б навіть і бажав.

Хоча згідно з федеральним законодавством законодавчий орган може перенести вибори на наступний день, але в законі також сказано, що колегія виборників, яка у кінцевому підсумку вибирає президента, має вибрати його у кожному штаті у вівторок після першого понеділка листопада.

Правники також кажуть, що не зрозуміло, чи має держава право відкласти вибори у разі критичної ситуації. Частина людей проголосувала і ще проголосує перед 6 листопада, і відкладення виборів у деяких штатах призвело б до колосального тиску на владу і Колегію виборників. Тому жодних федеральних планів щодо непередбачених обставин на цих виборах не ухвалено, включно з ймовірним впливом погоди на вибори.

Але Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій (FEMA) готується до таких непередбачених обставин і бажало б, за словами його керівника Крейґа Ф’югейта, працювати у належних юридичних умовах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG