Доступність посилання

ТОП новини

Ураган «Сенді» – «велика катастрофа» у США (ФОТО, ВІДЕО)


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама оголосив штати Нью-Йорк і Нью-Джерсі, де прокотився ураган «Сенді», районами «великої катастрофи». Це пояснюють тим, що ці два штати прийняли на себе найбільший удар урагану, який спричинив людські жертви й значні руйнування.

Оголошення президентом Бараком Обамою «великої катастрофи» пояснюється масштабами наслідків лиха.

По-перше, принаймні 16 людських жертв у північно-східних штатах і в Канаді. Зокрема, у Нью-Йорку 5 осіб загинуло, у Нью-Джерсі – 2 особи.

Без електрики залишилося понад 6 мільйонів мешканців, включно і з кореспондентом Радіо Свобода.

Багато автострад стало непроїзними, рух по них перекрито внаслідок повалених дерев, повені й руйнувань покриття.

Із тисяч домівок позривало дахи ураганним вітром, швидкість якого сягала 150 кілометрів на годину.

У Нью-Йорку з прибережних районів довелося евакуювати понад 350 тисяч жителів.

Нині ж, у вівторок, урагану вже нема, навіть сонце зійшло, щоправда, ненадовго, і стало очевидно, що це було саме так, як визначив президент Обама – район «великої катастрофи». Це формулювання означає, що буде виділено федеральні кошти для подолання наслідків урагану.

Великих руйнувань зазнали південно-східні приморські території Нью-Джерсі, де повінь була особливо потужною, де океанські хвилі сягали понад триметрової висоти.

Губернатор Нью-Джерзі Крис Кристі, республіканець, прихильник Мітта Ромні, президентського кандидата від Республіканської партії, високо оцінив діяльність чинного президента-демократа під час кризи.

«Президент діяв чудово. Я з ним розмовляв тричі, – сказав губернатор Кристі. – Він спочатку подзвонив мені вчора увечері і запитав, що потрібно зробити. Я сказав, що варто терміново оголосити стан «великої катастрофи»... Президент займався цим упритул, і він заслуговує найбільшої подяки».

Ураган і президентські вибори

За тиждень, 6 листопада, у Сполучених Штатах відбудуться президентські вибори, а між тим ураган «Сенді» зриває плани передвиборної кампанії.

Коли Обаму спитали про це журналісти у Білому домі, чи не вплине «Сенді» на його шанси на виборах, президент знизав плечима, сказавши, що насамперед він турбується про людей.

«Нині наш перший пріоритет, – наголосив президент, – це рятування людей, щоб наші рятувальні команди були на місці, щоб люди мали продовольство, воду, дах над головою і щоб ми реагували якомога швидше і заходилися відновлювати економіку».

Загальний обсяг збитків, спричинених ураганом американській економіці, ще не підраховано, але вже відомо, що йдеться про десятки мільярдів доларів.

Президент Обама скасував виступи на мітингах прихильників у декількох штатах – у Вірджинії, Огайо, Флориді, Вісконсині. Мітт Ромні зробив так само.

З іншого боку, ураган змусив скасувати дострокове голосування у штаті Меріленд і в сусідньому Вашингтоні, як також у Вірджинії.

У Нью-Йорку ще не йдеться про повернення до нормального життя. Школи зачинено, і завтра так буде. Фондова біржа на Волл-Стріт теж. Багато бізнесів зачинено, бо нема електрики. Метро не працює. Наслідки урагану ще довго даватимуться взнаки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG