Доступність посилання

ТОП новини

Мажоритарні округи – засіб колосального шахрайства? (Огляд преси)


Київ – Перебіг та результати виборів-2012 дають можливість зробити перші висновки, зазначає дописувач газети «День». Головний із них полягає в тому, що запроваджена владою мажоритарна система відносної більшості – засіб колосального шахрайства. Адже абсолютна більшість переможців отримала лише близько 30% голосів, а представлятимуть всю громаду. Така виборча система різко знизила роль громадян, натомість підняла значення інтриг і маніпуляцій, в тому числі з «технічними» партіями і кандидатами.

Нацбанк готує масштабну монетну реформу. Як інформує газета «Сегодня», вже наступного року можуть припинити карбування монети номіналом в 2 копійки, а трохи пізніше – ввести в обіг монети номіналом 2 гривні. Причина вилучення копійок – купівельна спроможність їх сильно впала, а витрати на випуск дуже великі. У середньому, карбування однієї дрібної монети обходиться в 5-10 разів дорожче їх номіналу.

Рівно два тижні залишилося до старту двох знакових проектів: Росія починає закладку газопроводу «Південний потік», Україна готується будувати термінал для зрідженого газу. Обидва проекти «Ізвєстія в Україні» називають результатом непоступливості сторін. Москва не знижує ціну на газ, висуваючи зустрічні умови. Одне з ключових – контроль над газотранспортною системою. Київ не збирався продавати трубу, а сподівався на створення тристороннього консорціуму. До виборів це питання не вирішилося – занадто воно заполітизоване. Про те, як воно може вирішитися після виборів, йдеться в статті «Поточне рішення».

У листопаді очікують подорожчання хліба, перереджає «Газета по-українськи». Причиною є збільшення через неврожай вартості пшениці. Спочатку подорожчає печиво, сушка, батони. Потім комерційний хліб – білоруський, бородинський та інші. Оскільки соціальні сорти випускає кожне хлібопекарське підприємство, після подорожчання пшениці це виробництво стане збитковим.

Утім, як зауважує газета «Голос України», державі цілком до снаги повністю компенсувати різницю на соціальні сорти хліба в роздріб. На думку експерта видання, для цього достатньо підняти рівень допомоги фермерським господарствам приблизно на 6 мільярдів гривень.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG