Доступність посилання

ТОП новини

До чого доконкурували УДАР із «Батьківщиною»


Київ – Ідея відкликати у Києві кандидатів у депутати від «Батьківщини» на користь висуванців УДАРу могла належати Адміністрації Президента, припускають політологи. Вони також кажуть, що наполягання Віталія Кличка на такому обміні могли бути продиктовані й браком політичного досвіду. В УДАРі заперечують припущення про допомогу владі. У будь-якому разі, відзначають експерти, ці неузгодженості між двома політичними силами завадили їм отримати більшість у новому парламенті.

У Києві у восьми округах перемогли кандидати у депутати від Об'єднаної опозиції «Батьківщина», яких раніше партія Віталія Кличка УДАР пропонувала зняти на користь своїх висуванців. Так, за попередніми даними ЦВК, найбільшу кількість голосів виборців у 211-му одномандатному виборчому окрузі отримав Сергій Терьохін, у 212-му Віталій Ярема, у 213-му Володимир Яворівський, у 216-му Ксенія Ляпіна, в окрузі 217 лідирує Олександр Бригинець, у 220-му Олександр Чорноволенко, у 221-му Леонід Ємець та у 222-му окрузі Дмитро Андрієвський. У цих мажоритарних округах висуванці УДАРу посіли переважно 2–3-є місця.

Щоправда, Володимир Яворівський заявив Радіо Свобода, що зніматися на користь кандидата від партії Кличка йому не пропонували.

«Мені ніхто ніколи не пропонував зніматися. Навпаки, йшлося про те, щоб знялася Сокур (кандидат від УДАРу Валентина Сокур – ред). Тому що в мене рейтинг був набагато вищий, ніж у неї. Вона, щоправда, так і не знялася», – наголосив Яворівський.

Водночас Ксенія Ляпіна добре запам’ятала ультиматум з боку УДАРу.

«Я думаю, що на свідомо неправдивих даних робилися висновки. Просто лідера УДАРу поставили перед таким фактом, а він, не маючи політичного досвіду, навіть не замислився над тим, що проголошує ультиматум. А ті, хто це робив, очевидно, зацікавлені, скоріше, з точки зору провладних кандидатів», – припустила Ляпіна.

Через конкуренцію УДАРу з «Батьківщиною» опозиція не взяла більшості – Палій

Ціна неузгодженостей між «Батьківщиною» і УДАРом – втрата шансу ефективно опонувати чинній владі, сказав у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

«Ходять чутки, що це було зроблено за рекомендацією Адміністрації Президента – зірвані ці переговори про висунення узгоджених мажоритарників. Ця конкуренція між УДАРом і «Батьківщиною» завадила опозиції взяти більшість у парламенті. Здається достатньо підозрілою у цьому сенсі поведінка УДАРу», – зауважив Палій.

На думку іншого політолога Віталія Бали, двом політичним силам не вдалося домовитися про мажоритарників із кількох причин.

«Тут є три складові: недосвідченість політична Віталія Кличка, непрофесіоналізм людей, які йому це підсунули, щоб він це озвучив, і міг бути третій варіант, у який не хочеться вірити, міг бути, як кажуть, злий задум», – відзначив Бала.

Не має значення, чи кандидати від УДАРу, чи від «Батьківщини» – Продан

Утім, у партії Віталія Кличка заперечують, що пропонували «Батьківщині» знімати рейтингових кандидатів. Йшлося про комплексне рішення по всіх округах, заявила Радіо Свобода кандидат у народні депутати від УДАРу Оксана Продан.

«Не було, щоб хтось когось пропонував. Були загальні домовленості. Ми їх виконали на 100 відсотків. Нині ми робимо все для того, щоб на всіх округах, де є шанс у опозиції, пройшов опозиціонер. Не має значення, чи це кандидати від УДАРу, чи від «Батьківщини», – сказала Продан.

За словами Ксенії Ляпіної, якій після голосування довелося відстоювати свій результат в окружній виборчій комісії, нині і спостерігачі від УДАРу, і кандидати від цієї партії допомагають висуванцям «Батьківщини» втримати перемогу у мажоритарних округах Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG