Доступність посилання

ТОП новини

Післявиборчий перерахунок на Вінниччині


Київ – Третій день після голосування, але на багатьох округах продовжують підбивати підсумки виборів. Хоча опрацювання всіх протоколів не означає, що боротьба завершилася. Одним із прикладів цього є 14-й округ на Вінниччині. Окружна виборча комісія внесла на сайт ЦВК дані, за якими з перевагою у два відсотки над найближчим суперником переміг опозиціонер Іван Мельничук. Але самовисуванець Віктор Жеребнюк своєї поразки не визнає. Жеребнюк, який є також головою Деснянської районної держадміністрації у Києві, зажадав перерахунку голосів у цьому окрузі на Вінниччині. Мельничук називає це спробою відібрати перемогу в кандидата від опозиції.

За твердженням кандидата у народні депутати у 14-му одномандатному окрузі на Вінниччині Віктора Жеребнюка, мішки з бюлетенями під час перевезення до окружної комісії пошкодили, і є відеодокази цього. Голоси у цьому окрузі обов’язково треба перерахувати, переконував Віктор Жеребнюк у коментарі Радіо Свобода.

«Нарешті ми почуті. Вже другий день ми домагалися від ОВК, що пошкоджені при транспортуванні бокси, в мішках, те, що пакувалось на коліні. У нас є відеодокази, що бюлетені на землі валялися, грубо кажучи. Де пошкоджені бокси, упаковки, комісія нарешті прийняла рішення про перерахунок бюлетенів», – повідомляє Жеребнюк.

На членів дільничної виборчої комісії тиснуть, аби визнати недійсною перемогу кандидата від опозиції, переконаний переможець, кандидат від ВО «Батьківщина» Іван Мельничук.

«Принесли заяву, ОВК прийняла рішення прийняти її до розгляду, незважаючи на те, що немає в журналі зареєстрованої заяви, хто її особисто подавав і так далі. Це лишилося без відповідей. Прийняли рішення перерахувати голоси по цій виборчій дільниці, а це одна із найбільших виборчих дільниць, де за мене масово проголосували, і вже готувалися до перерахунку. Але приїхала жінка, від імені якої була написана ця заява, і сказала, що вона цієї заяви не писала і не має до неї ніякого стосунку», – розповів Мельничук.

«Процес уже запущено» – представник штабу Жеребнюка

Дочка голови однієї з дільничних виборчих комісій 14-го округу повідомила Радіо Свобода, що представник штабу Віктора Жеребнюка у Тиврівському районі нібито приходив, щоб переконати її матір написати заяву про порушення. На категоричну відмову жінки писати що-небудь та брати гроші він пригрозив зробити все самотужки від її імені.

«Представники їхнього штабу приходили, спершу вмовляли, а потім сказали, що якщо ми не згодні нічого робити, то вони самі все зроблять і підпишуть без нашого відома. Вони починають говорити: процес уже запущено, і ми зробимо те, що ми захочемо, але на цей момент нам потрібна ваша дільниця», – розповіла у коментарі Радіо Свобода дочка голови однієї з дільничних виборчих комісій 14-го округу у Вінницькій області Оксана.

Зі свого боку, Віктор Жеребнюк категорично спростовує заяви про тиск його представників на членів ДВК. Жеребнюк називає такі заяви фантазією свого конкурента. Основною його метою на сьогодні, наголошує самовисуванець, є задоволення законного права на оскарження та вимоги перерахунку голосів.

Поки протоколи з мокрими печатками не надійдуть з округу в Київ, до Центрвиборчкому, окружна комісія має право більшістю голосів ухвалити рішення про перерахунок голосів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG