Доступність посилання

ТОП новини

ЄС мусить вести амбіційну політику щодо України, а не впадати у відчай (європейська преса)


Прага – Західні експерти вважають, що владна Партія регіонів матиме у новому парламенті щонайменше «тверду більшість», а з комуністами може досягти й конституційної більшості у 300 голосів. Європейські аналітики також зауважують, що значна частка вини за такі наслідки виборів та їхній суперечливий перебіг лежить і на опозиції, яка допустила ухвалення закону про змішану систему виборів. Європейські оглядачі також наголошують, що, «незвадаючи на проблему нинішніх виборів, все ж є ще надія на нормальні стосунки ЄС із Україною», але для цього необхідно удосконалювати політику Брюсселя щодо Києва.

Брюссельське видання EuropeanVoice.com вважає у своїй редакційній статті, що для ЄС щодо України ще далеко не все втрачено, незважаючи на проблеми з останніми парламентськими виборами. З одного боку, як пише видання, можна сприймати наслідки виборів 28 жовтня в Україні як привід для відчаю. ОБСЄ оцінила їх як відхід від демократії в умовах, коли лідер опозиції Юлія Тимошенко в ув’язненні, а владна Партія регіонів посилила свій політичний контроль. «Але таким чином можна взагалі легко втратити перспективу», – попереджає європейське видання. Провали демократії в Україні не можна повністю покладати на відповідальність владної партії, бо й колишні лідери Помаранчевої революції, включно з Юлією Тимошенко, також несуть за це відповідальність, пише EuropeanVoice. Адже обидві сторони сприяли поверненню до змішаної системи виборів, яка існувала з 1998-го по 2006 рік. На думку видання, «Україна не втрачена для ЄС тепер, так само, як не була втрачена тоді». Тут також зазначено, що системний політичний розвиток України набагато різноманітніший, яскравіший і значно кращий, аніж у Білорусі чи Росії. Звичайно, погоджується видання з Брюсселя, що є загроза посилення одноосібної влади Президента Віктора Януковича, особливо якщо вибори 2015 року будуть успішними для нього і прискорять цей процес. Але, як пише згадане видання, й політика ЄС за принципом «на більше – більше», більша підтримка у відповідь на більшу кількість реформ, не вимагає великих зусиль від України та й зручна для ЄС. Якщо такий підхід не працює, зауважує EuropeanVoice, то тоді ЄС повинен робити більше, аніж повільний процес «європеїзації України» в Києві. Це вимагає нових підходів, більшого врахування особливостей України, а не застарілого покладання лише на попередні шаблони щодо інших країн у час розширення ЄС. Європа має враховувати різноманіття владної еліти України, не ухилятися від використання економічних важелів у той час, коли 30 найбагатших осіб в Україні, як повідомляється, контролюють більше від половини ВВП. Ці люди потребують більшого поля для своїх дій, і деякі з них прагнуть діяти за стандартами ЄС. Для них поле Євросоюзу більше і чіткіше прогнозоване, аніж те, яке пропонує Росія. Тому EuropeanVoice вважає, що ЄС має використовувати різноманітніший набір засобів у збільшенні випливу на Україну, розширювати тут свої інвестиції та діяти, «виходячи зі своїх амбіцій, а не впадати у відчай».

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що владна в Україні Партія регіонів відзначає свій великий успіх на щойно минулих 28 жовтня парламентських виборах. «Все вказує на те, що Партія регіонів матиме у Верховній Раді звичну більшість, а з комуністами – може, й конституційну», – прогнозує видання з Варшави. Газета також наголошує, що вирішальна роль у створенні такої більшості Партії регіонів у новій Раді належить результатам виборів у одномандатних округах, де владна партія матиме близько 120 голосів, та й очікувані близьк 40 мандатів самовисуванців також, як прогнозують експерти, відійдуть регіоналам. За пропорційною системою Партія регіонів отримає третину місць у Раді, а це не менше ніж 80 депутатів. Разом з комуністами, які готові підтримувати президентську партію, не виключена й конституційна більшість владної партії, резюмує варшавське видання.

Чеська IDNES подає аналіз парламентських виборів в Україні під заголовком «Із Януковичем на вічні часи», маючи на увазі, що впевнена перемога Партії регіонів і ймовірне витворення нею, разом з комуністами, конституційної більшості в новому парламенті може призвести до зміни конституційного ладу та виборів Президента у Верховній Раді. Це, на думку чеського видання, гарантувало б Президентові Януковичу другий термін при владі після 2015 року. Із поразкою демократії часів Помаранчевої революції та втратою надій українців щодо європейської перспективи, як зауважує газета з Праги, нині в Києві може дійти до зародження чогось подібного «до форми російського путінізму».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG