Доступність посилання

ТОП новини

Наліпки і туалетний папір: вибори у США як рушій торгівлі (ФОТО)


У Сполучених Штатах бум торгівлі передвиборними сувенірами. Від футболок, портретів кандидатів на президента для бамперів автомобілів аж до печива і туалетного паперу з їхнім зображенням. Кожен американець і кожен гість США може вибирати сувеніри на свій смак та політичне вподобання.

У торговельних мережах США з’явилася маса іграшок для собак у вигляді гумових ляльок із президентом Бараком Обамою і його суперником, республіканцем Міттом Ромні. Кампанія підштовхнула товаровиробників до спритності у пропозиціях.

Крамниці Flip Flop, національної мережі торгівлі капцями, пропонує взуття із зображеннями Обами і Ромні ціною у 10 доларів за пару. Браєн Керін, президент компанії, каже, що вони не могли не скористатися можливістю погратися.

«Ми, як і багато людей, я думаю, справді втомилися від різноманітних промов і всіх цих передвиборних речей, – зауважує він. – Переступання з ноги на ногу стає вже синонімом президентських виборів і політики взагалі, і ми вирішили повеселитися з цього. Ми продали їх уже тисячі по всій Америці».

Ця фірма також зобов’язалася пожертвувати по долару з кожної проданої пари капців у касу Міністерства фінансів США.

Не всім до вподоби туалетний папір із зображенням Обами і Ромні

Одним подобається надувана боксерська груша з портретом Обами з синцем під оком, іншим соломки для соків з написами «Ромні смокче». А ті, хто не боїться ризикнути, бо може образити гостей дому, має можливість придбати туалетний папір для вбиральні з портретами Обами чи Ромні. Його можна купити в крамницях туалетних засобів Артура Бермана: один рулон – 6 доларів. Берман каже, що купують активно і багато хто бере Обаму до своїх вбиралень.

Хоча пенсіонерка Дженет Ґофф зі штату Вашингтон вважає, що виборці обох кандидатів можуть образитися, коли таким туалетним папером їх «занадто вже принижують». «Я не бажала би робити таке відносно президента і хоча й я терпіти не можу Ромні, але не помістила би все ж і його на туалетний папір, – зауважує вона. – Я маю псів, і мені подобається ідея з гумовими лялькам для них. Я могла б спробувати це (сміється)».

Американці переважно вважають торгівлю найрізноманітнішими перевиборчими сувенірами, від серветок для дітей і аж до презервативів – проявом «свободи, вільного підприємництва», як кажуть вони самі, не без гордості за свою країну. Вони готові потратити свої долари й на такі політичні розваги перед виборами свого президента 6 листопада.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Richard Solash
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG