Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі оцінили вибори в Україні, про фальшування не кажуть


Варшава – Президент Польщі Броніслав Коморовський зустрівся з польським політиками, які брали участь у різних місіях спостерігачів на виборах до Верховної Ради України. На підставі розмов зі спостерігачами він зробив висновок, що під час виборчого процесу не бракувало недоліків, але не було фальшувань. Радіо Свобода попросило прокоментувати слова Коморовського польських політиків та експертів, які займаються питаннями українсько-польських відносин.

«Результати виборів в Україні для Польщі нечувано важливі, тому ми всі з величезною увагою та напруженням спостерігали за перебігом цих виборів та їхніми результатами», – заявив на прес-конференції, присвяченій першим підсумкам українських виборів, президент Польщі Броніслав Коморовський.

Він сказав, що від польських спостерігачів почув численні зауваження, які стосуються багатьох аспектів виборів. Та водночас Коморовський наголосив: «Я не почув жодного формулювання, яке свідчило б про те, що десь зауважили проблему фальшування виборів. Це дуже важливо з точки зору оцінки і Польщею, і іншими країнами Заходу виборів в Україні».

У польських спостерігачів більше застережень до виборчої кампанії

Виступ Коморовського прокоментував депутат Сейму Мирон Сич, який був керівником групи спостерігачів із 40 осіб – депутатів польського парламенту. Він говорить, що президент склав свою думку на підставі побаченого цими спостерігачами. А вони, в свою чергу, наголошують на тому, що найбільші зауваження мають не стільки до перебігу виборів, як до їхньої підготовки й виборчої кампанії.

Водночас Сич каже, що його непокоїть затягування остаточного підрахунку голосів. «Незрозуміло, чому до цієї пори не встигли порахувати голоси, побоююсь, що якщо до завтра не буде цього вирішено, то можна буде підозрювати, що є якісь проблеми з фальсифікаціями», – говорить політик. Польща, каже Сич, до останнього уважно стежитиме за тим, що саме відбувається на виборах в Україні, тож на остаточну польську оцінку потрібно ще зачекати.

У Білорусі та в Росії набагато гірше – експерти

Польські експерти, інтерпретуючи заяву Коморовського, говорять, що вони дивляться на події в Україні у ширшому контексті. За словами аналітиків, у Польщі українські вибори порівнюють із тим, як обирають владу в Білорусі та в Росії, а також із тим, як це було в Україні восени 2004 року.
Можемо говорити про те, що влада дещо «натягнула» результати, можливо, й деякі кандидати це робили, але це не те, що діялося в 2004 році
Анджей Шептицький

«Ми можемо говорити про те, що влада дещо «натягнула» результати, можливо, й деякі кандидати це робили, але це не те, що діялося в 2004 році. Тоді кандидат програв, але організував собі перемогу, тобто відбулася якісна зміна ситуації. Партія регіонів, згідно з нашими даними, отримала менше голосів, ніж 5 років тому, тож тут нема підстав говорити про, наприклад, білоруський сценарій, де президент подвоює кількість голосів, відданих за нього, щоб мати добре самопочуття», – говорить Анджей Шептицький, політолог із Варшавського університету.
Якщо ми говоримо про вибори в Білорусі чи в Росії, то їхні результати знаємо заздалегідь. Натомість у випадку України ми не знаємо, як саме завершаться вибори
Марія Пшеломец

Із висновками Броніслава Коморовського погоджується Марія Пшеломец, польський біограф Юлії Тимошенко. «Добрий результат опозиції свідчить про те, що в Україні є плюралізм. Це, очевидно, не вельми велика втіха для українців. Та якщо ми говоримо про вибори в Білорусі чи в Росії, то їхні результати знаємо заздалегідь. Натомість у випадку України ми не знаємо, як саме завершаться вибори», – сказала польський експерт.

Пшеломец зазначає, що стандарт цьогорічних парламентських виборів в Україні нижчий від тих, які відбувалися в період правління «помаранчевої» команди. Проте вона не погоджується з Юлією Тимошенко, яка з-за ґрат назвала ці вибори найбільш сфальсифікованими. Пшеломец вважає, що польський президент, оцінюючи цьогорічні українські вибори, не вживає слова «фальсифікація», бо масштаби теперішніх порушень годі порівняти з тим, що діялося восени 2004 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG