Доступність посилання

ТОП новини

ОВК фальсифікують вибори для влади і криміналітету – експерт


Київ – Парламентські вибори-2012 – найбрудніші в історії незалежної України. Про це заявляють у ЦВК, наголошуючи, що, на відміну від дня голосування, котрий виявився відносно спокійним, процес підрахунку голосів перейшов у «дуже жахливу фазу». Між тим Центрвиборчком продовжує приймати «мокрі» протоколи від округів, які мають остаточні результати (в тому числі і від, так би мовити, «одіозних окружкомів»). Натомість документи від тих окружних виборчих комісій (ОВК), які ще рахують голоси, експерти радять очікувати тоді, коли їхні представники припинять «саботувати вибори» через «провладно-криміналітетний тиск».

Затягування підрахунку голосів або їхній перерахунок, бійки на окружкомах та використання сльозогінного газу, маніпуляції з даними в інформаційно-аналітичній системі «Вибори» та адміністративний тиск. Ось далеко не все, що зробило нинішні парламентські вибори «найбруднішими в історії незалежної України». На цьому наголошує заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.
Над результатами волевиявлення громадян активно працюють у силовий метод, а не у встановленому законом порядку
Жанна Усенко-Чорна

«Над результатами волевиявлення громадян активно працюють у силовий метод, а не у встановленому законом порядку. Ми маємо 14 одномандатних виборчих округів, відносно яких Центральна виборча комісія навіть електронними засобами не отримала відомостей про результати голосування. Є кілька округів, які демонструють порочну складову мажоритарної системи виборів», – каже вона.

Водночас Жанна Усенко-Чорна зазначає, що занепокоєння ЦВК наразі викликають і так звані спеціальні виборчі дільниці. Зокрема в одній зі спеціальних ДВК 115-го окружкому, що на Львівщині, кількість бюлетенів, вкинутих у виборчу скриньку, не відповідає кількості бюлетенів, виданих виборцям.

ЦВК взяла протоколи округу Іллєнка-Гереги

Між тим ЦВК продовжує приймати протоколи з мокрими печатками від тих окружкомів, які уже порахували остаточні результати виборів. І наразі таких документів тут розглянуто уже близько 70. Зокрема і від скандального округу 215-го, де перемогу між свободівцем Андрієм Іллєнком і самовисуванкою Галиною Герегою «визначали» і за допомогою бійок і сльозогінного газу.

Подаючи документи, голова окружкому Іван Картавий зазначив: «мокрі» протоколи підписані усіма членами комісії, хоча 12 з них і висловлювали окремі думки. Однак 11 осіб згодом «передумали», і лише один подав свої зауваження у письмовому вигляді, зауважив Картавий.
Він не згодний з тим, що дані по деяких ДВК затверджували у присутності лише 6 із 18 членів ДВК
Іван Картавий

«Тут декілька позицій є. На членів ОВК активно тиснули психологічно і морально присутні на засіданнях спостерігачі. Або що дуже недосконалий закон у нас, бо важко порахувати. Також він не згодний з тим, що дані по деяких ДВК затверджували у присутності лише 6 із 18 членів ДВК», – прокоментував скаргу голова 215-ї ОВК.

Фальсифікації почалися з окружкомів – Ключковський

Водночас мокрих протоколів від інших окружкомів депутат кількох попередніх скликань парламенту Юрій Ключковський радить чекати тоді, коли окружні виборчі комісії «припинять саботувати вибори». За його словами, саме ОВК нині є головними фальсифікаторами, бо переробляють виборчі документи всупереч законові.
Фальсифікації почалися під час прийому документів до окружних виборчих комісій
Юрій Ключковський

«Фальсифікації почалися під час прийому документів до окружних виборчих комісій. ОВК не має права зобов’язати ДВК переробляти протокол, якщо це стосується голосів «за». А у нас – маса випадків, коли це робиться. Те, що вони не можуть ввести у комп’ютер дані, це повна вигадка. Вони повинні ввести в комп’ютер ті протоколи з мокрими печатками, які отримали від ДВК (якщо ці протоколи не оскаржені)», – наголошує він.

Неправомірні дії ОВК, за словами Юрія Ключковського, свідчать про тиск на членів окружкомів з боку влади і залежного від неї криміналітету.

Водночас саме через низку окружних виборчих комісій, які так і не визначилися, як рахувати голоси, ЦВК наразі не може оголосити попередніх офіційних результатів виборів. Зокрема, це стосується 11-го ОВК Вінниччини, 94-го та 95-го ОВК Київщини, 108-го ОВК Луганщини, 115-го та 122-го ОВК Львівщини, 186-го ОВК Херсонщини, 189-го ОВК Хмельниччини, 194-го та 196-го ОВК Черкащини і 211-го та 223-го ОВК Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG