Доступність посилання

ТОП новини

Післявиборчі змагання – у рівненських судах


Пікет свободівців під Рівненською обласною адміністрацією
Пікет свободівців під Рівненською обласною адміністрацією
Рівне – У двох округах Рівненщини триває боротьба за мандати депутатів-мажоритарників. У четвер представники Об’єднаної опозиції пікетували обласну адміністрацію й подали заяви до правоохоронних органів з проханням забезпечити правопорядок в окружкомах і безпеку членів дільничних та окружних комісій.

У четвер зранку в трьох містах 156-го виборчого округу розпочалися суди за позовом представників кандидата від Партії регіонів Андрія Циганенка. Кандидат, який набрав удесятеро менше голосів, ніж представник «Батьківщини» Микола Кучерук, вимагає визнати недійсними вибори по кільканадцяти дільницях в окрузі. Однією з підстав для позовів послужило те, що члени комісій, за його даними, не склали присяги, а отже, були «неуповноваженою групою осіб». Іншою підставою один із аутсайдерів кампанії називає начебто неналежне зберігання бюлетенів у сейфі. Суд залишив без розгляду позов по дільницях у Березному і відмовив у задоволенні позову по сарненських дільницях.

Чергове судове засідання за позовом представників Андрія Циганенка відбудеться в п’ятницю – стосовно окремих дільниць Костопільського району, де начебто підрахунок вели одночасно кілька членів комісій. Кандидат-регіонал наполягає на судових розглядах, хоча його представник у четвер подав заяву про відмову від одного з позовів. На судові засідання регіонали не з’являються, документальних доказів порушень не надають. Поки що вони програли усі свої позови, котрі встигнули розглянути суди.

Судовий позов щодо визнання виборів недійсними спробували подати представники провладного кандидата Данила Корилкевича у 156-му окрузі з центром у Дубні. Однак того ж ранку опозиційного кандидата привітав по телефону з перемогою голова облдержадміністрації. Данило Корилкевич позов відкликав.
Пікет під Сарненським районним судом
Пікет під Сарненським районним судом

Не тоді коня сідлати, як треба сідати

Тим часом порожні протоколи дільничних комісій, які голови дільниць заповнювали у приміщенні окружної комісії, послужили підставою для суперечки за ще один, 155-й округ. Процес порушення зафіксував спостерігач мережі «Опора» Юрій Мочаєв, який помітив, що члени комісій привозять в окружком пораховані пакети з бюлетенями за мажоритарних кандидатів без зазначення інформації про кількість бюлетенів. Представники однієї з комісій мали з собою печатку дільниці та незаповнені, але підписані всіма членами комісії та спостерігачами, протоколи. Між спостерігачем і заступницею голови ДВК відбувся такий діалог:

– Яка це у вас дільниця?
– 256.
Як негарно переписувати протоколи в окружній виборчій комісії…
Знаєте, тут таке попало…
Я вже вас запам’ятав.
І я вас запам’ятала. (Набік): Так що, нести туди?
Переписали тут протокол?
Ні, ми просто помилилися в даних. Одного рядочка пропустили.
Ви що, написали ще один протокол, підписали його членами комісії?
Ні, в нас тільки ось тут не було заповнено…
Але я бачив, як ви переписували все.



Недемократичність виборів у своєму окрузі визнає й голова окружкому Ігор Береговий, адже у Рокитнівському районі протягом дня явка виборців була найнижчою в області, а увечері сягнула 80 відсотків. Саме тут більшість голосів було віддано за провладного кандидата. Тут зафіксовані факти голосування за відсутніх виборців-заробітчан і вказівки з боку членів ДВК літнім людям, за кого голосувати. Як повідомили спостерігачі від «Опори», працівники будинку престарілих розписувались та голосували за літніх людей, а члени дільничної комісії на зауваження не реагували.

І хоча голова окружкому вважає, що є підстави для перерахунку бюлетенів, однак протоколи 155-го округу з мокрими печатками щойно доставлені до Центрвиборчкому. По більшості дільниць, де було виявлено аналогічне порушення, перерахунок голосів не зроблений. Причина – невчасне оскарження порушень, які зафіксували опористи. Тим не менше нині юристи «Батьківщини» вишукують можливості залучити до розслідування правоохоронців і звернутися до суду.

Інцидент, якого… не було?

У середу прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода» заявила про хуліганський напад на дільницю 153-го округу в селі Застав’я Корецького району, вчинений у ніч із 30-го на 31-ше жовтня. У повідомленні йшлося, що невідомі вибили двері у приміщення та розгромили його, а також напали на голову дільничної комісії від ВО «Свобода», витягли з подвір’я її батьків і розтрощили автомобіль. Свободівці звернулися до прокуратури й міліції з вимогою невідкладно розслідувати факти тиску на учасників виборчого процесу.

Однак уже в четвер у міліції заперечили факт інциденту. Начальник Сектору зв’язків з громадськістю УМВС України у Рівненській області Тамара Лисенко повідомила, що голова ДВК написала заяву до міліції, в якій звинуватила свободівців у наданні правоохоронцям неправдивої інформації щодо скоєння до неї фізичного та психологічного насильства. Тамара Лисенко зазначила, що заявниця не має стосунку до понівеченого авто (це автомобіль її батьків), а зловмисники поламали хвіртку на обійсті її батьків. Тим часом стосовно факту вибитих дверей на дільниці проходить дослідча перевірка. Юрист ВО «Свобода» Ярослав Калька запевняє – дівчина й справді зверталася за допомогою, але за кілька годин, коли свободівці поспішали на допомогу, зателефонувала і відмовилась від власних слів. «Я думаю, що пройшла якась профілактика», – зазначив Ярослав Калька.

Тим не менше представники Об’єднаної опозиції провели в четвер пікет під Рівненською облдержадміністрацією, а також у Сарнах і Дубровиці – з вимогою до влади і правоохоронців забезпечити безпеку під час судових засідань і остаточного встановлення результатів виборів на Рівненщині.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG