Доступність посилання

ТОП новини

Чого варто остерігатися «Свободі»? (Огляд преси)


Київ – Успіх ВО «Свобода» став головною несподіванкою на парламентських виборах, стверджує тижневик «Кореспондент». Деякі експерти сумніваються, що ця несподівана політсила стане діяти конструктивно, припускаючи: націоналісти лише будуть каламутити воду в опозиційному таборі. Однак сам Тягнибок висловлює упевненість, що ніякої дисгармонії не виникне і опозиція, в тому числі і «Свобода», діятиме злагоджено і цілеспрямовано. Про свої перші дії в Раді і про те, кого накриє перша хвиля гніву націоналістів, Тягнибок розповів читачам «Кореспондента».

Від «Свободи» виборець чекає дій, точніше, перемог. Як фізичних, так і моральних. Половина з тих, хто проголосував за «Свободу», говорять російською мовою і навряд чи ще рік тому вони вважали себе бандерівцями. Але, як переконує тижневик «Коментарі», цих людей об’єднує бажання знайти когось, хто був би готовий боротися з владою не словом, а ділом. Від «Свободи» чекають, що вона стане таким собі тараном опозиції. Але в цих очікуваннях є головна проблема самої «Свободи» – їй потрібно залишитися тараном і не перетворитися в масовій свідомості на такий собі прообраз Ірландської республіканської армії або ЕТА. І тут найголовніша проблема свободівців – дуже вже тонко треба зіграти, особливо там, де їхні ідеї викликають неоднозначну реакцію. Але справа в тому, що в партії не так вже й багато людей, які можуть зрозуміти, що вміння в потрібний момент притримати язик за зубами означає не зраду Батьківщини, а розумний підхід до майбутніх партійних перемог, зазначає видання.

Опозиції вигідно бути в меншості, переконує «Газета по-українськи». Для неї це той випадок, коли програний бій аж ніяк не означає програну війну. Більше того, результати парламентських виборів підвищують шанси опозиції на кінцеву перемогу в президентських перегонах. Адже сформувавши парламентську більшість, Партія регіонів та Янукович продовжуватимуть нести повну відповідальність за стан справ у країні. А справи однозначно гіршатимуть, і це буде на руку опозиції. Єдиною теоретичною небезпекою для неї є набрання регіоналами конституційної більшості в 300 голосів і переобрання Януковича на другий термін у Верховній Раді.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG