Доступність посилання

ТОП новини

Янукович – «переможець у грі», але не в демократії (світова преса)


Прага – Західні видання попереджають, що, хоча й владна партія Президента України Віктора Януковича зробила досить на минулих 28 жовтня парламентських виборах, щоб створити свою коаліцію більшості у Верховній Раді, та все ж це сталося лише завдяки змінам до виборчого законодавства, бо за чистою пропорційною системою перемога була б за опозицією. Західна преса далі наголошує, що на Заході і в Росії стурбовані тим, що до українського парламенту проходить «націоналістична партія «Свобода», яка «в минулому відзначалася «антисемітськими та антиросійськими висловлюваннями». Газети цитують з цього приводу заяву посла Ізраїлю в Києві.

Financial Times називає нинішнього Президента України Віктора Януковича «переможцем у грі» під назвою «парламентські вибори в Україні», де нинішній глава держави зробив лише те, щоб бути спроможним створити коаліцію більшості в новій Верховній Раді. Але, як наголошує видання, «Янукович зміг досягти цього лише завдяки змінам у виборчому законодавстві», введенням мажоритарних виборів половини депутатів. Вибори показали слабкість Президента і його Партії регіонів, бо при чистій пропорційній системі вибори виграла б опозиція, вважає у своїй редакційній статті газета з Лондона. Президент Янукович, як мовиться тут, досягнув цієї перемоги дорогою ціною, і його влада не здійснила обіцяних реформ, щоб покращити умови ведення бізнесу, хоча афішувала це при концентрації повноважень в одних руках. Влада Януковича поставила в небезпеку інтеграцію з ЄС, сприяла ув’язненню лідерів опозиції, включно з Юлією Тимошенко, що загалом сприяло зловживанням на парламентських виборах. Президент Янукович також не зміг досягти відновлення відносин із Москвою. Тому Financial Times зауважує, що тепер для Заходу є «проблемою, як підтримати тиск на Київ, не даючи козирів у руки Москви», і що «Європа повинна подбати при цьому, щоб не покарати таким чином пересічних українців». Видання сумнівається в ефективності санкцій проти представників владного кола Президента Януковича і пропонує й надалі використовувати важелі підписання нової угоди лише в обмін на конкретні зміни у політиці Києва: відмову від вибіркового правосуддя, від гальмування демократії.

Польська Rzeczpospolita повідомляє, що «Ізраїль оголошує про свої побоювання щодо українських націоналістів», які пройшли до парламенту на виборах 28 жовтня. Видання з Варшави цитує посла Ізраїлю в Києві Реувена Дін-Еля, котрий сказав перед пресою, що він «чув з уст керівника «Свободи» антисемітські та антиросійські висловлювання, і дуже неприємно, коли до влади в державі приходять такі політичні сили». Видання також інформує про занепокоєння успіхом «Свободи» з боку єврейської громади України. Тут також зауважується, що сам глава цієї політичної сили – Олег Тягнибок – переконує, що його партія не є антисемітською і додає, що «в Ізраїлі також мають право на існування націоналісти».

Французька Le Monde також попереджає про занепокоєння євреїв та росіян в Україні приходом до парламенту «націоналістичної партії «Свобода», коли ця радикальна організація відзначилася у минулому «антисемітськими та антиросійськими висловлюваннями». Газета також попереджає, що в цьому році «Свобода» відзначилася протестами проти організації гей-параду в Києві і проти участі в конкурсі «Євробачення» співачки, у якої мама – українка, а тато – африканець. «Наш рух не антисемітський, не антиєвропейський, не антиросійський, «Свобода» – це проукраїнська партія, яка захищає інтереси українців»,– цитує Le Monde Олега Тягнибока.

Американський часопис World Affairs публікує блог Володимира Кара-Мурзи, відомого російського опозиційного політика та аналітика, який цього разу детально рецензує книгу американського дослідника українського походження Надії Дюк під назвою «Наступне покоління в Росії, Україні і Азербайджані: молодіжна політика, ідентичність і зміни», яка вийшла цього року в США. У книзі Надії Дюк, як наголошує Кара-Мурза, йдеться «про перше вільне покоління останніх десятиріч після комунізму». Надія Дюк, як наголошує російський політик і дослідник, виділяє важливу роль молодіжних рухів у занепаді авторитаризму. «Роль молоді є ключовою, особливо коли йдеться про недемократичні суспільства і спроби зрозуміти, як відбуваються політичні зміни», – виділяє слова з книги Надії Дюк Володимир Кара-Мурза. «Україна наводиться як єдиний приклад у дослідженні, де молодіжні рухи викликали зміни у політичній системі», – каже про дослідження Надії Дюк російський рецензент. Автор високо цінує дане дослідження, де автор показала велику роль зміни поколінь в «динаміці історичного розвитку».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG