Доступність посилання

ТОП новини

У Первомайську спалахнуло громадське протистояння (ВІДЕО)


Київ – Місто Первомайськ Миколаївської області опинилось у центрі уваги світових ЗМІ. У цьому місті боротьба між кандидатами у депутати Верховної Ради України від опозиції та влади перейшла у громадське протистояння.

Події, які нині розгортаються у Первомайську, мешканці міста у соціальних мережах називають захистом своїх голосів від фальсифікацій. Почалось усе в середу ввечері, коли Центрвиборчком назвав переможцем у 132-му окрузі опозиційного Аркадія Корнацького, який набрав понад 39 відсотків голосів. Його конкурент, заступник голови обласної держадміністрації, регіонал Віталій Травянко набрав трохи більше ніж 34 відсотки. Але пізніше ЦВК оприлюднила нові дані, згідно з якими Корнацький програв Травянкові.

Тим часом, за даними паралельного підрахунку голосів, організованого опозицією та громадськими організаціями («Селянський фронт», «Громадянська справа» та Комітет виборців України), переміг Корнацький.

Як повідомляло Радіо Свобода, у ніч із четверга на п’ятницю під охороною спецпідрозділу «Беркут» Державна виконавча служба вилучила протоколи та бюлетені без складення відповідних актів. Міліція намагалась розігнати представників опозиції та громадськості, використавши сльозогінний газ. Але люди не розійшлись, а вилучені бюлетені повернув народний депутат Геннадій Москаль.



У міліції заявили, що діяли законно, допомагаючи виконавчій службі виконувати рішення адміністративного суду про перерахунок голосів.

А вдень рейд «Беркуту» повторився.
У приміщення ОВК увірвався «Беркут», бійці почали всіх бити, били дубинками. Побили навіть членів комісії
Олег Деренюга

На запитання кореспондента Радіо Свобода, що ж саме відбувається у Первомайську в ці години, тамтешній журналіст Олег Деренюга розповів:
«У приміщення ОВК увірвався «Беркут», бійці почали всіх бити, били дубинками. Побили навіть членів комісії. Розбили меблі у приміщенні. «Беркут» забрав усі бюлетені, і вийшли геть. Дякувати Богові, всі живі, але ж побити так усіх людей, винести бюлетені і протоколи 132-го округу, – я не можу зрозуміти, як таке можливе?!»

Геннадій Москаль, народний депутат від НУНС, повідомив Радіо Свобода, що опозиція вирішила звернутись до суду з вимогою визнати результати виборів в окрузі недійсними і вимагати перерахунку голосів.

Стягнули «Беркут», озброєний до зубів. Їх 50 увірвалось просто на засідання комісії
Геннадій Москаль
«Влада стягла силовиків із Миколаївської та сусідніх областей – Одеської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Херсонської, з Кривого Рогу. Стягнули «Беркут», озброєний до зубів, коли йшло засідання окружної комісії. Їх 50 увірвалось просто на засідання комісії. Їдемо зараз в окружний суд, будемо там боротись», – сказав Москаль.

У свою чергу співробітник МВС України Іван Бабаєв, який також перебуває у приміщенні, де працює ОВК № 132, спростував інформацію окремих ЗМІ про те, що до міста підтягують БТР та підрозділи бійців внутрішніх військ МВС України.

В Міністерстві внутрішніх справ заявляють, що під час подій біля ОВК сльозогінний газ вжили невідомі проти правоохоронців, дехто з присутніх намагався завдати тілесних ушкоджень міліціонерам залізними трубами, самі ж працівники міліції не завдали ніякої шкоди навколишнім.

Адміністративний ресурс – надзвичайно сильний, він поширюється у тому числі на вибори народних депутатів, що водночас свідчить про слабкість держави
Дмитро Гройсман
Затягування з підрахунком голосів у Первомайську, як і на Київщині, Черкащині та інших місцях України, правозахисник Дмитро Гройсман у розмові з Радіо Свобода пояснив так: «Адміністративний ресурс – надзвичайно сильний, він поширюється у тому числі на вибори народних депутатів, що водночас свідчить про слабкість держави та державного апарату, який насправді повинен захистити право на вільний вибір людей. Маємо також системні недоліки у чинному виборчому законодавстві України».

Але водночас, вважає Гройсман, на цих виборах позитивно проявило себе громадянське суспільство, яке бореться проти фальсифікацій та потужного адмінресурсу.

Радіо Свобода і надалі відстежуватиме ситуацію, що склалась на проблемних округах, де комісії затягують підрахунок голосів.


А в цей час Радіо Свобода продовжує онлайн-трансляцію з ОВК 223 у Києві

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG