Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські радикали у Криму чекають на появу «російської «Свободи»


Сімферополь – Лідери проросійського Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» після виборів до українського парламенту зробили висновок, що Україна потребує нової радикальної проросійської партії. Вони пояснюють низьку активність кримчан на нинішніх парламентських виборах тим, що у бюлетенях не було «проросійської «Свободи».

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий висловив переконання, що в Україні є запит на радикальну проросійську партію, причому таку, що «поховає» Україну. За його словами, кримські етнічні росіяни розчарувалися у Партії регіонів та Вікторові Януковичу і саме тому більшість із них не пішла в неділю голосувати.
Жителі півострова готові масово підтримували лише радикальну проросійську силу, яка ставитиме питання денонсації Біловезької угоди
Валерій Подьячий

«Найнижча явка на виборах у Криму і Севастополі свідчать про те, що жителі півострова готові масово підтримували лише радикальну проросійську силу, яка ставитиме питання денонсації Біловезької угоди, скасування державного статусу української мови і припинення політичних репресій проти проросійських активістів. І в тому числі – домагатимуться декриміналізації статті 110 Кримінального кодексу за сепаратизм», – зазначив Валерій Подьячий.

Сам Подьячий кілька років тому був засуджений за цією статтею до умовного ув’язнення. Напередодні виборів проросійські активісти організували акцію «Росіяни – проти Януковича!», під час якої вимагали припинення кримінального переслідування голови севастопольської організації «За Русь єдину» Володимира Тютіна, звинуваченого у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Наслідком цього, каже Валерій Подьячий, стала низька активність виборців у Криму (49,45%) і Севастополі (49,65%).
Люди просто не пішли на вибори, вважаючи, що немає сенсу йти, якщо там немає російських людей, російської ідеї, російської теми
Анатолій Лось

Активіст Народного фронту «Севастополь-Крим- Росія» Анатолій Лось, який балотувався в сімферопольському окрузі №2, набрав лише 2% і посів аж 7 місце. Він каже, що його програш обумовлений низькою поінформованістю виборців. «Не було якоїсь великої агітації, – зазначає він. – Саме тому люди просто не пішли на вибори, вважаючи, що немає сенсу йти, якщо там немає російських людей, російської ідеї, російської теми».

Політична мапа Криму змінюватиметься – експерт

Кримський політолог Андрій Никифоров каже, що більшість кримчан не пішла на голосування не через заклики лідерів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», а «завдяки» самій Партії регіонів, її непослідовній політиці під час 7-літнього урядування в Криму. Разом з тим, експерт погоджується, що в Криму є запит на нову проросійську політичну силу, причому, не важливо – радикальну чи помірковану.
Тривалий час «своєю» бачили Партію регіонів, але потихеньку починає наставати прозріння
Андрій Никифоров

«Головне, щоб ці люди побачили в ній свою партію. Тривалий час такою «своєю» вони бачили Партію регіонів, але потихеньку починає наставати прозріння», – вважає політолог Андрій Никифоров.

Радикалізму в Криму не бракує, як і радикальних політичних організацій, каже сімферопольський аналітик і журналіст Микола Семена, але вони втратили підтримку кримчан, бо боролися «не за права російськомовних громадян, а проти всього українського», виступали «не проти корумпованої влади, а нападали на права та інтереси української і кримськотатарської громад» у Криму. На думку Семени, партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» зараз має більше шансів у Криму, аніж проросійські радикали. Експерт вважає, що в будь-якому випадку політична мапа Криму змінюватиметься.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG