Доступність посилання

ТОП новини

У київських ОВК вже «летять голови»


Київ – Триває боротьба за результати підрахунку голосів. У Києві в 211-му та 223-му округах члени виборчих комісій намагалися провести перерахунок бюлетенів. Кандидати у депутати від опозиційних політичних сил заявляють, що під час перерахунку бюлетені можуть бути пошкоджені, щоб або викривити результат виборів, або визнати голосування на окремих дільницях таким, що не відбулося. Боротьба за бюлетені періодично переходить у силове протистояння. Вже є потерпілі.

Кандидата від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» в одномандатному виборчому окрузі № 221 Сергія Терьохіна травмували у сутичці з бійцями підрозділу «Беркут» – зламали йому палець.

Більшість членів ОВК, які представляють Партію регіонів та її сателітні політичні сили, вчинили спробу перерахувати бюлетені з окремих дільниць, розповів Радіо Свобода Сергій Терьохін. За його словами, вони посилалися на відповідне рішення суду першої інстанції, але не могли цього робити, оскільки його оскаржили в апеляційному суді.

Добре, що не голову, а лише палець зламали – Терьохін

Представники «Батьківщини» намагалися переконати міліціонерів у тому, що дії членів ОВК та невідомих осіб, що їх супроводжували, незаконні, каже Терьохін.

«Натомість міліціонери оточили нас, допустили до перерахунку тих «качків», кілька з них є членами ОВК. Коли з’ясовували, хто має охороняти ці бюлетені, з’ясувалося, що міліція не має наміру цього робити. Більше того, покликали «Беркут», і представників моїх та партії «Батьківщина» просто відтиснули від сцени. Там і сталася деяка подія. Добре, що не голову, а лише палець зламали», – зауважив Терьохін.

Пізніше Київський апеляційний адмінсуд все ж підтвердив рішення суду першої інстанції, який зобов’язував ОВК № 211 перерахувати голоси на понад 40 дільницях. На думку Сергія Терьохіна, перерахування бюлетенів організували з метою зриву виборів в окрузі. Він змагається за перемогу у мажоритарному окрузі з висуванцем Партії регіонів Ігорем Лисовим.

Члени ОВК 223 не знають, чим допомогти Пилипишину ­– Кутняк

Тим часом Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження голови київської окружної виборчої комісії № 223 Юрія Литвишка. Замість нього ЦВК призначила члена цієї ОВК – Ольгу Гагаріну. Члени Центрвиборчкому підтримали цю пропозицію, оскільки окружком вже п’ятий день не може підбити підсумки виборів. Там триває протистояння між представниками самовисуванця Віктора Пилипишина та кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка.

За словами уповноваженої особи Левченка, Святослава Кутняка, частина членів окружкому робить усе можливе для затягування процесу.

«Зараз склалася така ситуація, що пан Пилипишин та його оплачені члени ОВК, голова та його заступник, не знають, що робити. Вони просто відтягують неминучу поразку пана Пилипишина, бо не знають, чим йому допомогти. Одинадцять дільниць, де перемагає Юрій Левченко, на 180–250 голосів лишилися на перерахунок», – заявив Кутняк.

Юрій Левченко позивався до Окружного адміністративного суду Києва, щоб той скасував рішення ОВК про перерахунок, але суд, витративши менше 2 годин на розгляд справи та понад 6 годин на ухвалення рішення, відхилив скаргу кандидата від «Свободи».

ОВК-223: Представник кандидата у кімнаті з протоколами
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Віктор Пилипишин зараз дуже зайнятий – прес-секретар

Віктор Пилипишин через свого прес-секретаря Сергія Стана відмовився висловити Радіо Свобода свій погляд на ситуацію у 223-му виборчому окрузі.

«Поки що ми не коментуємо, вся наша позиція викладена на нашому сайті. Віктор Пилипишин зараз дуже зайнятий. Зараз, на жаль, він не зможе коментувати», – сказав Стан.
ОВК-223: Член комісії про помилкові дані на сервері ЦВК
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
​На особистому сайті Віктора Пилипишина оприлюднили його звернення до лідера партії «Свобода» Олега Тягнибока. У ньому кандидат-самовисуванець пропонує забрати «всіх людей, хто не задіяний у виборчому процесі, з території ОВК» і «дати членам комісії спокійно і чесно порахувати голоси».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG