Доступність посилання

ТОП новини

Малозабезпечені платитимуть за газ картками?


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої запитання в коментарях, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Ціни на газ для населення після виборів все-таки зростатимуть. Так вважає більшість експертів. Попри те, що напередодні волевиявлення Прем’єр-міністр Микола Азаров запевняв, що цього не станеться, одразу після виборів міністр ЖКГ Анатолій Близнюк сказав, що тарифи утримуються лише за рахунок державних субсидій і це тривати довго не може.

Питання щодо підвищення тарифів на газ для населення дискутується вже впродовж кількох років. Це є однією із умов надання Україні чергових траншів позики Міжнародного валютного фонду, схваленої ще 2010 року. Того року Україна отримала два перші транші позики, але після цього МВФ заморозив надання цих коштів через те, що Україна не виконує низку своїх зобов’язань, зокрема, щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.

Тарифи на енергоносії є диференційованими. За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2,5 тисяч кубометрів на рік, якщо є газовий лічильник, споживачі платять 72,5 копійки за кубометр. Якщо річне споживання перевищує цю цифру, то кубометр газу коштує близько 1 гривні 10 копійок. Якщо ж споживається більше за 6 тисяч на рік, то його вартість становить 2 гривні 25 копійок.

86 відсотків населення оплачують за газ за найнижчими тарифами, зазначають у Національній комісії регулювання електроенергетики. Утім, як розповідає мешканка Житомирщини Галина, щоб опалити будинок площею близько 100 квадратних метрів, вона щорічно використовує більше ніж 2,5 тисяч кубів газу. Відтак у категорію, яка сплачує за найнижчими тарифами, вона не входить.

«Щомісяця я плачу 600–700 гривень. Це багато для мене», – розповідає Галина.

Урядовці: українці можуть платити більше

За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка, комунальні тарифи утримують від підвищення лише за рахунок державних субсидій громадянам. Водночас, за його словами, довго так тривати не може.

Тарифи у нас не підвищувалися, а середня зарплата та пенсії стали вищими
Анатолій Близнюк
«Рано чи пізно нам таке рішення треба буде ухвалити. Тарифи у нас не підвищувалися, а середня зарплата та пенсії стали вищими. Зараз у державі кожна людина у середньому платить зі свого сукупного доходу 11 відсотків за житлово-комунальні послуги», – зазначає Анатолій Близнюк.

Між тим Прем’єр-міністр Микола Азаров напередодні виборів запевняв, що тарифи не зростатимуть. Про те, що підстав говорити про це наразі немає, заявив і віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко.

Всі зусилля влади направлені на зниження ціни російського газу
Сергій Тігіпко
«Говорити сьогодні, що ціна на газ буде обов’язково підвищена, неможливо, – сказав Тігіпко. – Це рішення ніким не ухвалене. Більше того, всі зусилля влади сьогодні направлені на зниження ціни російського газу, щоб ми могли досягти покращення бюджетних показників не за рахунок людей».

Раніше ж Сергій Тігіпко заявляв, що якщо ціни на російський газ не будуть знижені, тарифи для населення зростуть на 32 відсотки, для теплокомуненерго – на 56.

Український виробник отримує у 8 разів менше

Багато українських експертів прогнозує, що після парламентських виборів ціни на газ для населення зростуть. Зважаючи на те, що для потреб населення та ТЕК іде українське паливо, держава позбавляє газовидобувні компанії можливості модернізуватися та нарощувати видобуток, наголошує Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар.

Підвищення цін для населення є непопулярним заходом, тож різні уряди у різні часи, як могли, уникали цього кроку
Михайло Гончар
«Ми власному виробникоаі платимо 50 доларів за тисячу кубів, а зарубіжному монополістоаі-постачальнику – 432 долари, – наголошує Гончар. – Це, як бачимо, більш ніж восьмиразова різниця. Зрозуміло, що підвищення цін для населення є непопулярним заходом, тож різні уряди у різні часи, як могли, уникали цього кроку».

За даними Міжнародного валютного фонду, через занижені тарифи на газ щорічно Україна втрачає 5 відсотків від ВВП. Така ситуація, каже Радіо Свобода старший науковий співробітник програми з питань енергетики та національної безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень США Едвард Чоу, заважає Україні запроваджувати нові енергоефективні технології.

Оскільки газ та електрика є дуже дешевими, альтернативна енергетика ніколи не буде рентабельною
Едвард Чоу
«Всередині України діють занижені ціни на газ та електрику. Це сьогодні є бар’єром для використання нових технологій та модернізації економіки. Оскільки газ та електрика є дуже дешевими, альтернативна енергетика ніколи не буде рентабельною», – зазначає Едвард Чоу.

Малозабезпечені отримають картки?

Утім, експерти наголошують, що підвищення тарифів має бути поступовим і проводитися воно має у ході комплексної реформи. А для цього, як зазначив Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко, Україна просто має виконувати зобов’язання, взяті на себе в рамках членства в Енергетичному співтоваристві. Йдеться передовсім про приведення цінової політики у відповідність з реаліями, реформування компанії «Нафтогаз» та лібералізацію газового ринку.

«Нічого з цього так і не виконується, – констатує Омельченко. – НАК «Нафтогаз» як не реформувався, так і не реформується. Замість того, щоб створювати конкуренцію на ринку, ми бачимо, що всі облгази скуповує одна структура, група DF. Що ж стосується соціальних проблем, пов’язаних з газопостачанням, то тут теж нічого не робиться, хоча документів ухвалено вже достатньо».

Експерти зазначають, що підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго можуть спричинити різке зниження рівня платежів. Відтак влада вже зараз має подумати про соціальні гарантії для певних категорій населення. За інформацією декого з експертів, очікується, що в Україні поступово будуть відмовлятися від пільг, які передбачають просте зниження цін для певних категорій, і ставити споживача перед вибором послуг.

Йдеться про надання так званої картки, яка передбачатиме конкретну суму коштів, що споживач буде витрачати, як вважатиме за потрібне. Захоче – на газ чи тепло, захоче – на воду чи квартплату. Сума коштів буде визначатися згідно із соціальним рівнем життя споживача. Водночас кошти не будуть накопичуватися і їх не можна буде витрачати на інші послуги. Таким чином, ускладнивши систему пільг, влада планує зменшити кількість охочих отримувати дешевий газ чи тепло.

Наступного понеділка слухайте про те, як зробити свій будинок енергоощадним та виробляти електроенергію самотужки.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG