Доступність посилання

ТОП новини

Голова ЦВК обурений ситуацією з підрахунком голосів у Києві


Володимир Шаповал
Володимир Шаповал
Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал називає неподобством ситуацію з підрахунком голосів у деяких окружкомах Києва.

«Те, що відбувається в Києві, – неподобство, якщо не дикість. Коли так повільно рахують голоси, коли комісії так довго не можуть ухвалити рішення, то з'являються формальні підстави як мінімум для сумнівів. Поки що немає можливості стверджувати щось категорично, але я маю підозру, що це неподобство межує, а можливо – й виходить за межі здорового глузду, порядності та закону», – сказав голова ЦВК в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

На його думку, затягування процесу підрахунку голосів та оприлюднення відповідної інформації «об’єктивно порушує питання щодо чистоти й законності того, що відбувається на деяких дільницях».

«Київ – дуже складний регіон. Не всім щастить бути кураторами тих регіонів, де все тип-топ. Магері, куратору столиці (заступник голови ЦВК Андрій Магера – ред.), я відверто сказав: «Андрію, їдьте на місце. Ваша присутність має вплинути на ситуацію». Це не було офіційне доручення, це була порада. Коли він з’являвся в ОВК, процес зрушував з мертвої точки. Щойно він їхав із місця, там розпочиналося те саме», – розповів Шаповал.

Він також висловив переконання, що такій ситуації в столичних окружкомах та в деяких інших місцях «необхідно дати адекватну оцінку».

«Уседозволеність не можна пробачати. Повторюю: достатня кількість гучних показових процесів буде хорошою профілактикою до наступних виборів», – наголосив голова ЦВК.

До Центральної виборчої комісії не надійшли дані 100% опрацювання протоколів в електронному вигляді з п’яти проблемних округів – №11 (Вінниця), №94 (Обухів, Київська область), №95 (Ірпінь, Київська область), №197 (Канів, Черкаська область) і №223 (Київ, Шевченківський район), звідки Радіо Свобода веде пряму трансляцію.
XS
SM
MD
LG