Доступність посилання

ТОП новини

Результати українських виборів підтверджують європейські тенденції (світова преса)


На перших шпальтах провідних міжнародних часописів у ці дні найбільше пишуть про Сполучені Штати, де відраховують останні години до президентських виборів, але низка видань звертає увагу і на події в Україні. ЗМІ пишуть, що після чергових парламентських виборів в Україні Президент Віктор Янукович уже не зможе так легко проводити закони через Верховну Раду.

Financial Times пише про те, що в результаті нещодавніх парламентських виборів в Україні Президентові Януковичу буде важко створити більшість у Верховній Раді, на яку він міг би спиратися. У статті вказано, що опозиційні партії загалом здобули близько 50% голосів виборців. Автори цитують аналітика інвестиційного банку Dragon Capital у Києві Вітора Луговика, який вказує, що Віктор Янукович вже не зможе легко проводити закони через Верховну Раду.

Але опозиція також не матиме сили сформувати стабільну більшість. Газета пише, що нова політична ситуація в Україні вимальовується якраз у той час, як урядова статистика вказує на різке сповільнення економіки. Кореспонденти нагадують, що у четвер рейтингова агенція Fitch оголосила про ймовірність пониження кредитного рейтингу України, якщо Київ не отримає фінансової підтримки від МВФ.

Financial Times пише: «Щоб отримати нове фінансування МВФ, Київ майже напевне буде змушений підняти ціни на газ. Але політично це може бути ще важче – з огляду на малий розрив у результатах політичних сил на парламентських виборах, а також через імовірність запеклої боротьби на президентських виборах 2015 року».

Те, що відбувається в Україні, було у Франції й Греції

Американське видання National Interest також аналізує результати виборів в Україні й доходить висновку, що здобутки українських крайніх правих засвідчили загальноєвропейську тенденцію посилення таких політичних сил.

Стаття нагадує, що на парламентських виборах 2007 року партія «Свобода» здобула лише 1% голосів, а цього разу – 10%, що обіцяє їй 33 місця у Верховній Раді.

На думку автора статті в National Interest, подібне можна було бачити у Франції з успіхами «Національного фронту» й у Греції, де рух «Золотий світанок» зібрав на виборах 14%, а також в Угорщині, де партія «Йоббік» зараз має третину місць у парламенті, хоча у 2006 році отримала лише 2%.

Автор стверджує, що головною причиною зростання підтримки крайніх популістських партій у Європі є розчарування у «європейській мрії», а також зневіра в ефективності традиційних політичних еліт.

«Якщо у минулі два десятиріччя в європейській політиці домінували соціал-демократичні й правоцентристські партії, які були віддані справі європейської інтеграції, то зростання націократичних, національно-консервативних партій зможе засадничо змінити політичний ландшафт Європи. Поспішні розмови про те, що Європа може перейти від стадії національних держав, насправді закінчуються драматичним відродженням старомодного націоналізму», – мовиться у статті.

Фото з українських протестів – у британській пресі

Британська Guardian сьогодні, повідомляючи про Україну, обмежується лише двома фотографіями з мітингу протесту під Центральною виборчою комісією в Києві проти порушень на виборах. На одному фото видно жінок із портретами ув’язненої Юлії Тимошенко, а на другій – шеренги службовців української міліції напоготові у бронежилетах і з шоломами в руках.

Тим часом The Independent подає досить розлогу статтю, в якій також розповідає про протести в Україні після виборів. Газета зауважує, що хоча сам процес голосування на парламентських виборах відбувався у цілому безпроблемно, проте підрахунок голосів викликав чимало звинувачень з боку опозиції і запитань та застережень на адресу української влади від міжнародних спостерігачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG