Доступність посилання

ТОП новини

Обухівський округ: ЦВК ініціює перевибори. Романюк чи Засуха? (ВІДЕО)


Обухівський округ: ЦВК ініціює перевибори. Романюк чи Засуха?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Кандидат у депутати від Об’єднаної опозиції на окрузі № 94 Віктор Романюк у понеділок оскаржив в Центрвиборчкомі дії окружної виборчої комісії, яка визнала регіоналку Тетяну Засуху переможницею на окрузі в Обухові, що на Київщині. Голова цієї ОВК каже, що вибори відбулися згідно з законом, сама Тетяна Засуха не коментує ситуацію. Тим часом Центрвиборчком уже закликав провести повторні вибори у цьому окрузі.

Одними із найскандальніших стали цього разу вибори в 94-му окрузі в місті Обухові, що на Київщині. За даними ЦВК, після обробки 95% голосів лідирував представник Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Віктор Романюк. Він перемагав кандидата від Партії регіонів та чинного народного депутата Тетяну Засуху на понад 7 тисяч голосів.

Проте представники регіоналки подали скарги у суди: вони стверджували, що їх нібито не пустили на 28 виборчих дільниць (всього їх 136), у яких просили визнати факт порушення виборчого законодавства. Половину цих скарг задовольнили ще суди першої інстанції, половину – апеляційні суди. Відтак голосування на 28 виборчих дільницях визнали недійсними. А саме на них перемагав кандидат від «Батьківщини». Після нового рішення ОВК вийшло, що Засуха перемагає, констатує Віктор Романюк.

«Всі судові рішення були написані під кальку на одних і тих самих підставах. Всі судові рішення базуються на тому, що спостерігачів від Тетяни Засухи не пустили на виборчі дільниці ­– це абсурд. Якщо проводяться вибори, то принаймні люди приходять на виборчі дільниці й голосують, а в даному випадку рішенням ОВК було скасовано результат волевиявлення 26 тисяч 200 голосів, тобто як таких виборів не проводиться. Якщо йти за такою логікою, то можна скасувати вибори не тільки на 28 дільницях, можна було скасувати вибори по 135 дільницях, визнати вибори в одній Ковалівці, й тоді б Тетяна Засуха отримала той результат, який вона має, а, можливо, і кращий», – сказав Віктор Романюк у коментарі Радіо Свобода.

Ми дотрималися всіх вимог закону – голова ОВК

Натомість голова ОВК № 94 В’ячеслав Мартинюк запевнив Радіо Свобода, що вибори відбулися згідно з чинним законодавством.

«Були підстави для цього перерахунку, визначені законом. Наприклад, приносили пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, які не були запаковані. Це є чітка підстава, яка вимагає від нас проводити повторний підрахунок голосів. Ми їх залишали і після прийняття вже всіх протоколів проводили повторний підрахунок голосів. Ми дотримались всіх вимог закону. Дехто нас звинувачував ніби в тому, що дуже довго це відбувалося, але новий закон виписаний таким чином, що ми зобов’язані просто робити так, як було зроблено, тобто в ті строки, в які були встановлені підсумки голосування», – сказав В’ячеслав Мартинюк.

ЦВК: достовірних результатів встановити неможливо

Незважаючи на те, що ЦВК спершу таки визнала сьогодні кандидата від Партії регіонів Тетяну Засуху переможцем в окрузі № 94, вона не захотіла чи не змогла прокоментувати ситуацію Радіо Свобода. «Подзвоніть трішки пізніше»,– сказала регіоналка, проте пізніше так і не відповіла.

Тетяна Засуха у часи президентства Леоніда Кучми стала Героєм України за розвиток агропромислового комплексу, вона також є дружиною колишнього голови облдержадміністрації Київщини.

Віктор Романюк – кандидат в народні депутати від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» – директор ТОВ «Мако», яке займається розробкою та впровадженням сучасних технологій.

Радіо Свобода запитало у виборців 94-го округу, чи вважають вони вибори чесними та демократичними.

Чи вважають виборці округу №94 вибори чесними?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тим часом надвечір ЦВК закликала Верховну Раду провести повторні вибори у 5 одномандатних округах, серед них – і в виборчому окрузі № 94. Як заявили члени комісії, достовірних результатів там встановити неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG