Доступність посилання

ТОП новини

Росія: відставка Сердюкова – результат інтриг


«Увінчалася успіхом «антисердюковська» інтрига, автором якої був не Володимир Путін»
«Увінчалася успіхом «антисердюковська» інтрига, автором якої був не Володимир Путін»
Москва – Президент Росії Володимир Путін сьогодні відправив у відставку міністра оборони Анатолія Сердюкова. Новим головою оборонного відомства Росії став Сергій Шойгу. Експерти вважають, що відставка Сердюкова пов’язана з кремлівськими інтригами і боротьбою за найбільш грошовите міністерство в Росії. Хоча і згадують про військову реформу, з якою пов’язують ім’я тепер вже колишнього міністра оборони.

Про можливу відставку міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова з новою силою заговорили в кінці жовтня, коли в офісі компанії «Оборонсервіс» відбулися обшуки за підозрою у махінаціях з державним майном. Тоді здавалося, що керівника відомства це прямо не стосується. Тому повідомлення про те, що Сердюков позбувся своєї посади, навіть для багатьох фахівців стало несподіваним.

Російський військовий експерт Олександр Гольц пояснює відставку Анатолія Сердюкова боротьбою кланів.
Путінські клани починають діяти, зовсім не питаючись його, у своїх інтересах
Олександр Гольц

«Я думаю, що увінчалася успіхом «антисердюковська» інтрига, автором якої, звичайно, не був Володимир Путін. Ми зараз бачимо, що путінські клани починають діяти, зовсім не питаючись його, у своїх інтересах. Під питання неминуче буде поставлена єдина позитивна реформа за останні 10 років, а саме – військова реформа», – вважає Олександр Гольц.

Несподіване призначення Шойгу

Новим головою оборонного відомства Володимир Путін призначив Сергія Шойгу, який зовсім недовго пропрацював губернатором Підмосков’я, а до того багато років очолював МНС. На думку експертів, це рішення було ще більш несподіваним, ніж відставка Сердюкова, адже Шойгу лише півроку тому обійняв посаду губернатора Московської області.

А враховуючи той факт, що голів регіонів у Росії тепер обирають, а не призначають, то Руслану Цалікову, який сів у крісло, що звільнилося, доведеться виконувати обов’язки губернатора майже рік – найближче голосування в Росії буде лише у вересні 2013 року.

Із ким цілий рік буде Московська область?

Президент дослідницького центру «Політична аналітика», політолог Михайло Тульський вважає, що у зв’язку з перестановками в уряді Московська область опинилася у скрутному становищі.

«Абсолютно не відома публіці людина, відома тільки самому Шойгу, призначається головою другого за значенням регіону країни і на другий за значенням регіональний пост. Тому що, по суті, у нас тільки дві регіональні посади є, на яких губернатори працюють в Москві, – це Москва і Московська область», – каже Тульський.

Експерти звертають увагу на те, що, повідомляючи Шойгу про нове призначення, президент Росії визнав заслуги Сердюкова на посаді міністра оборони. На думку фахівців, це доводить, що відставка свідчить не про особисте рішення президента Путіна, а про інтриги на найвищому рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG