Доступність посилання

ТОП новини

Занепала французька індустрія потребує «шокової терапії»


Брюссель – Франція може сповзти на шлях серйозного економічного занепаду і навіть опинитися позаду Іспанії та Італії, застерігає Міжнародний валютний фонд. Тим часом лідери країни розмірковують над «шоковою терапією», запропонованою відомим економістом та підприємцем Луї Ґалуа. Мета його звіту, що включає 22 пропозиції, – припинити промислову деградацію Франції. Ці заходи, щоправда, дуже відмінні від виборчих пропозицій президента-соціаліста Франсуа Олланда.

Бізнес-керівництво Франції вже давно нарікає на економічну політику президента Франсуа Олланда. Про те, що у деяких кроків цього лідера-соціаліста є недоліки, свідчить і щойно оприлюднений звіт Міжнародного валютного фонду. Його експерти застерігають: існує ризик того, що справи країни можуть ще погіршитися, якщо Франція виявиться неспроможною адаптуватися до змін так само, як це зробили її торговельні партнери, зокрема, Італія та Іспанія.

Водночас колишній керівник аерокосмічної компанії Луї Ґалуа закликав французького лідера провести «шокову терапію» економіки держави. Згідно з його звітом, переданим президентові Франсуа Олланду та прем’єр-міністрові Жанові-Марку Еро, «національне загнивання» можна зупинити скороченням оподаткування бізнесу. Це означає зменшення податкових витрат на робочу силу, які у Франції є одними з найвищих у світі.

Попри це, Ґалуа пропонує державному банкові надати підприємствам-експортерам дешеві кредити.

«Я пропоную 22 основні заходи. З одного боку, щоб припинити сповзання економіки й підтримати інвестування. Я це називаю «шоком конкурентності» або «шоком довіри». З іншого боку, це заходи для повернення індустрії її колишніх позицій. Це займе багато часу, тож треба бути наполегливими», – пояснює Ґалуа.

Анонс, що підняв настрій правій опозиції

Однак на те, щоб французький уряд та лідери, що складаються з соціалістів, погодилися з більшою частиною екстрених заходів, запропонованих Луї Ґалуа, багато часу не пішло. У вівторок прем’єр-міністр Жан-Марк Еро заявив, що його уряд планує аж 35 заходів для підвищення конкурентоздатності французької економіки. Серед них – 20-мільярдний кредит підприємствам з їхніх податків та підвищення ПДВ, починаючи з 1 січня 2014 року.

Характерно, що цей анонс підняв настрій французькій опозиції, бо таким чином команда Франсуа Олланда засвідчила, що не має іншого виходу, окрім вживання заходів, відстоюваних політиками правого спрямування.

Однак прем’єр-міністр Жан-Марк Еро все ж відстоює думку, що оголошені ним заходи не йдуть врозріз із виборчими обіцянками Франсуа Олланда.

«Немає конкурентності без тривалого соціального діалогу. У колективних зусиллях кожен матиме свою частку відповідальності. Ці кроки не розходяться із зобов’язаннями, взятими президентом Олландом перед французами, і це – політика лівого спрямування, бо її мета – зайнятість та справедливе економічне відновлення», – заявив французький прем’єр.

Невтішні перспективи «під шумок» виборів у США

Тим часом деякі ліві політики і звіт Ґалуа, і, як вони кажуть, «капітуляцію» влади Олланда нищівно критикують. Комуніст Жан-Люк Меланшон взагалі закликав «викинути на смітник» пропозиції Луї Ґалуа.

Остаточні рішення щодо відновлювальної економічної стратегії Франції будуть ухвалені тільки наступного року – після їхнього обговорення з профспілками.

Водночас експерти зауважують, що оголошення екстрених заходів саме тепер – не випадкове. «Під шумок» американських виборів прогнози «шокової терапії» і прості громадяни, і підприємці сприймуть спокійніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG