Доступність посилання

ТОП новини

«Караванський стрілець»: на самогубство – із пістолетом та паспортом


Київ – Сьогодні у Києві знайшли тіло чоловіка, схожого на Ярослава Мазурка – підозрюваного у вбивстві охоронців у торговельному центрі «Караван». Попередня версія смерті – самогубство. У міліції поки що не дають однозначної відповіді про особу загиблого. Експертам видаються дуже дивними деякі обставини у цій справі.

Тіло чоловіка, схожого на підозрюваного у вбивстві охоронців Ярослава Мазурка, знайшли в одній з лісопаркових зон Києва. Недалеко стоїть будинок, в якому до останнього часу мешкав підозрюваний.

В одязі знайшли паспорт на ім’я Ярослава Мазурка, а біля нього – пістолет. За попередньою версією, це – самогубство.

До проведення експертиз міліція утримується від коментаря з приводу особи загиблого. Речник МВС Володимир Поліщук заявив у коментарі Радіо Свобода: «Сьогодні вам ніхто не скаже, Мазурок це чи не Мазурок».

Застрелився… в потилицю?

За словами колишнього радника голови МВС, а нині керівника проекту журналістських розслідувань Костянтина Стогнія, обставини цього самогубства виглядають дивно.
Постріл був у потилицю і великої, потужної сили, що навіть обличчя розірвало і не можна впізнати людину. Не збігається сила зброї у «Каравані» і тут
Костянтин Стогній

«Зброя, з якої стріляли в «Каравані», була малої потужності. Мазурок використовував пістолет, перероблений для стрільби. А в даному випадку, коли знайшли людину в Оболонському районі – ніби це Мазурок, – постріл був у потилицю і великої, потужної сили, що навіть обличчя розірвало і не можна впізнати людину. Тобто не збігається сила зброї у «Каравані» і тут», – заявляє Костянтин Стогній.

Він вважає, що подібним чином радше намагаються переконати правоохоронців у чиїйсь загибелі.

«З паспортом ходити, коли у розшуку людина… Іноді такі бувають випадки, коли людина у розшуку, то злочинець імітує самогубство, щоб його зняли з розшуку. Так було у декількох випадках», – розповів Костянтин Стогній Радіо Свобода.

За останніми даними МВС, смерть чоловіка, який може бути Ярославом Мазурком, настала внаслідок вогнепального поранення у скроню.

Черговий вияв міліцейського непрофесіоналізму?

Народний депутат від фракції НУНС, міліцейський генерал Геннадій Москаль вважає, що встановити особу загиблого за допомогою аналізу ДНК буде нескладно. Але краще, щоб цю експертизу виконали не міліцейські експерти.

«Дуже простий вихід – взяти ДНК. У нього жива мати. Але краще, щоб експертизу робили не в лабораторії МВС, а в бюро судово-медичної експертизи Мінохорони здоров’я, а ще краще – за кордоном. Бо до експертних установ в Україні після «справи Гонгадзе» ставляться упереджено», – каже Геннадій Москаль.

Відомий публікаціями на кримінальну тематику журналіст Олег Єльцов вважає: якщо справді виявиться, що знайдене тіло належить Ярославу Мазуркові, то це буде свідчення непрофесіоналізму правоохоронців.

«Якщо вся країна шукає цього Мазурка, то як міліція не могла прочесати ліс довкола району, де він мешкав? Це ж елементарні речі! Де агентура, де результати оперативних заходів?.. У підсумку, труп знаходить людина, яка вигулює собаку!» – каже Олег Єльцов.

Геннадій Москаль поділяє думку про те, що міліція у цій справі виявила непрофесіоналізм. За його словами, ненормальною є ситуація, коли «міліція не може знайти одну людину, маючи її фотографію та інші дані».

26 вересня охоронець столичного торгівельного центру «Караван» помітив, що один із відвідувачів викрав товар, після чого тому запропонували пройти до кімнати охорони. Там зловмисник відкрив вогонь, убивши на місці трьох охоронців, четвертого важко поранив, а потім утік. Невдовзі міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що у вчинені вбивства підозрюється уродженець Львівської області Ярослав Мазурок, який довший час проживав у Києві. Міліція засекретила свідчення охоронця, який вижив.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG