Доступність посилання

ТОП новини

Українські чиновники будуть відповідати за матюки


Київ – Українським чиновникам вкотре заборонили лаятися. Зокрема, державним службовцям треба уникати нецензурної лексики і не допускати навіть використання підвищеної інтонації під час спілкування. Інакше їх будуть карати. Такий наказ цього тижня випустило Національне агентство з питань держслужби. Натомість оглядачі сумніваються, що нове розпорядження допоможе викорінити брутальну лайку чиновників.

Лайливі слова з вуст чиновників і політиків для українців не дивина. Минулого місяця голова Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський через суперечку з приводу біометричних паспортів у розмові з журналістами обматюкав свого опонента, депутата-регіонала Василя Грицака.

«Ми будемо біометричні матраци робити, бл*** . Визначати, чи та людина лягла на цей матрац. Буде дуже подобатися чоловікам. Я 2,5 роки з цим під***сом борюсь», – сказав Михайло Бродський.

Наприкінці жовтня цього року народний депутат від фракції НУНС Геннадій Москаль обматюкав журналіста на камеру. «Ти від кого: від СБУ чи від МВС? Кажи чесно, з якої сьомої служби? Чого дивишся на мене, як баран на нові ворота? Пішов ти на х** разом зі своїм телеканалом. Іди к йо**ной матері. Так, чого не йдеш? Ти що долб***об?»

Наприкінці вересня цього року депутат-регіонал міської ради міста Ровеньки Луганської області Давид Бліадзе пообіцяв місцевим журналістам «повідривати голови».
Хто ви такі, хто вас прислав сюди, яка громадськість до бісової матері?!
Давид Бліадзе

«Хто ви такі, хто вас прислав сюди, яка громадськість до бісової матері?! Я ці плити взагалі приберу звідси, я що, перед тобою маю звітувати? Хто ви такі, вашу мать! І далі, що ти, журналіст! Ви знахабніли взагалі вже, тварюки. Цього психічно хворого, який там у вас, я йому голову відірву на х**», – сказав тоді луганський депутат.

Наприкінці серпня цього року член ВО «Свобода», кандидат у депутати Юрій Михальчишин під час зустрічі з виборцями в одному із селищ Львівщини образив чоловіка, який знімав його на камеру.

«Кінчай знімати, за*бав. Відійди звідси», – заявив Юрій Михальчишин.

Наприкінці серпня цього року в Хмельницькому кандидат-самовисуванець в окрузі №188 Сергій Лабазюк прилюдно образив журналіста: «Ігорю, не займайся цією х****ю!».

І нинішній Прем’єр-міністр Микола Азаров теж образився, але на депутатів у 2007 році: «Не можна бути безвідповідальними перед своїми людьми, тому я закликаю Вас... Та пішли Ви! (Сміх) Для вас це ігри, а для мене – це все моє життя, чотирнадцятий бюджет», – сказав Микола Азаров.

Без журналістів і не на камеру можна почути ще красномовніші висловлювання.

Буде звернення – буде й відповідальність
Державний службовець не має права легкословити
Микола Дячишин

«Державний службовець не має права легкословити і не має права безпосередньо зі своїми працівниками, клієнтами говорити на вищих тонах. Це етика будь-якого державного службовця», – сказав Радіо Свобода заступник голови Національного агентства державної служби України Микола Дячишин. Саме це відомство у вівторок видало наказ, згідно з яким державним службовцям заборонили вживати нецензурну лексику і підвищувати інтонацію під час спілкування.

У своєму наказі Національне агентство державної служби України постановило, що держслужбовці повинні «додержуватися загальновизнаних етичних норм поведінки та культури спілкування». Однією з причин наказу стали «скарги та побажання громадян», додав Микола Дячишин. Але що саме загрожує лайливим чиновникам, він чітко не пояснив.

«Дисциплінарне стягнення чинним законодавством передбачене за широку палітру поведінки державних службовців, і чітко не виписано, за який саме вид дій і коли саме можна притягнути до дисциплінарної відповідальності. Звичайно, в новому Законі «Про державну службу» (набуде чинності в 2013 році – ред.) більше диференційована дисциплінарна відповідальність, в старому законі трішки менше. Але в принципі, якщо будуть звернення від клієнтів щодо якості їхнього обслуговування і щодо тону поведінки державного службовця, відповідно будуть певні звернення, тоді будуть розглядатися, які саме дисциплінарні стягнення будуть застосовуватися до державного службовця», – розповів заступник голови Національного агентства державної служби України Микола Дячишин.

Як карають лайливих чиновників?

Правозахисник Дмитро Гройсман переконаний, що чиновників і раніше можна було карати за лайку. За порушення правил етичної поведінки для державних службовців передбачена дисциплінарна, адміністративна, кримінальна та матеріальна відповідальність. Проте в більшості випадків чиновників притягують лише до дисциплінарної відповідальності: виносять догану або звільняють з посади.
Тепер вони просто виокремили питання нецензурної лексики, і це в принципі нічого не змінює. Це не головна проблема наших чиновників, що вони вживають ненормативну лексику
Дмитро Гройсман

«Тепер вони просто виокремили питання нецензурної лексики, і це в принципі нічого не змінює. Але це не головна проблема наших чиновників, що вони вживають ненормативну лексику. Головна проблема – те, що вони дуже корумповані, відповідно почуваються безкарно, мають «дах», який їх прикриває, коли вони чинять протиправні або інколи злочинні речі, і звідси і ця безкарність і вседозволеність і спілкування зі споживачами адміністративних послуг», – каже Дмитро Гройсман.

В Україні уже були прецеденти, коли державних службовців звільняли з посади за матюки. Наприклад, минулого року в приймальні голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна обматюкали пенсіонерів і негарними словами побажали дітям війни швидше відправитися на той світ. Добкін звільнив чиновника. Також на Харківщині минулого року звільнили двох матюкливих ДАІшників.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG