Доступність посилання

ТОП новини

Голодування заради перерахунку голосів


Одеса – В Одесі голодують проти виборчих фальсифікацій. Близько десяти осіб з поліграфічно оформленими табличками «Ми голодуємо» стали учасниками акції протесту проти фальсифікації виборів у 134-му виборчому окрузі, де, за офіційними результатами, переміг чинний народний депутат від фракції Народної партії, колишній голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький. Повідомлення про 200–300 голодувальників, що з’явилися раніше у мас-медіа, стосуються минулих днів, повідомили Радіо Свобода організатори протесту. Вони також сказали, що ввечері, коли одесити повернуться з роботи, перед районною адміністрацією знову стане більше учасників.

Не всі учасники акції можуть чітко сформулювати її мету. Дівчатка з написами про голодування розмови уникають або ж відбуваються загальними фразами про те, що вимагають від влади «правди».

Охочіше спілкуються юнаки. Вони кажуть про «фальсифікації» та називають ім’я кандидата, який залишився за бортом нового парламенту, відставши від Сергія Гриневецького з його 32% усього на 1,17%. Так близько до успіху виявився самовисуванець Геннадій Чекіта.

Золота акція з-за ґрат

Геннадій Чекіта також оголосив голодування. Він каже Радіо Свобода про системну «фальсифікацію практично на всіх дільницях» – особливо на тих, що були розташовані у місцях позбавлення волі.
Між урнами для голосування стоїть людина, що закриває папірцями щілини для голосування, позаду вишикувана практично вся адміністрація колонії
Геннадій Чекіта

«242-а комісія – це колонія № 51. Я особисто був там тричі у день голосування і хочу вас запевнити: таке я спостерігаю вперше. Між урнами для голосування стоїть людина, що закриває папірцями щілини для голосування, позаду вишикувана практично вся адміністрація колонії. Підходить ув’язнений, показує по одному бюлетеню й опускає їх у щілину – теж по одному», – розповідає Чекіта.

«Тут зрозуміло, що не мешканці Малиновського району зробили свій вибір – зробили його спецзаклад № 51 і спецзаклад № 74, тому що він (Сергій Гриневецький – ред.) там у мене виграв 1200 голосів», – додає кандидат.

По голоси – до суду

Виправити цю ситуацію Геннадій Чекіта планує через суд, вимагаючи перерахунку голосів бодай на кількох дільницях. А через те, що йому не дали можливості оскаржити підсумковий протокол комісії, він готовий звернутися до Європейського суду з прав людини.

До акції протесту долучилася і кандидат-самовисуванець по тому ж таки 134-му округу Наталя Каптусарова.

У вівторок молоді люди з написами про голодування ночували у приміщенні райадміністрації, сьогодні їх туди не пускали, а разом із ними і просто мешканців району, що приходили у нагальних справах. Пояснювали, що сьогодні адміністрація не працювала, хоча жодних підстав для того наче й немає. Подекуди чиновники кажуть, що охороняють протоколи.

Протестувальники хочуть комфорту
Міліція сказала, що коли ви голодуєте, то вам нічого цього не потрібно взагалі. Навіть туалетний папір не давали, щоб до туалету сходити

Учасники акції протесту висловлюють претензії з приводу недостатньої гостинності владних установ.

«Не дозволяли килимки занести, хоча знали, що там дівчата сплять на підлозі бетонній. Коли сьогодні привезли людям каву-чай – попити хоча б гарячий напій – не пустили. Міліція сказала, що коли ви голодуєте, то вам нічого цього не потрібно взагалі. Навіть туалетний папір не давали, щоб до туалету сходити», – розповідають очевидці.

Акція голодування проти виборчих фальсифікацій в Одесі розпочалася 6 листопада. Геннадій Чекіта, який йшов на вибори як самовисуванець, є депутатом Одеської міськради від фракції «Батьківщина».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG