Доступність посилання

ТОП новини

Нового Президента – через референдум? (Огляд преси)


Київ – Медіаексперти дійшли висновку, що прихована реклама в ЗМІ – так звана «джинса» – в ході парламентських виборів не принесла замовникам очікуваного результату. Причиною цього експерти газети «Комерсант Україна» назвали підвищення рівня політичної освіченості виборців. Тим не менш, політтехнологи заявляють, що «джинса» залишається важливим інструментом передвиборної боротьби. Про це наголошується в статті «Джинса» виходить з моди».

Верховна Рада ухвалила новий закон про проведення референдумів. Тепер рішення, підтримане народом, відразу набуватиме чинності та не вимагатиме затвердження парламентом, інформують «Ізвестія в Україні». В опозиції побоюються, що згодом всенародне голосування за президента скасують, а вибирати главу держави довірять парламентові. Однак у Партії регіонів нагадують: референдум – ознака демократії, додає видання.

Дещо категоричніше коментує ухвалення закону про референдум дописувач газети «День». Він вважає, що, «серйозно сфальсифікувавши вибори, але не отримавши бажаних 300 голосів для увічнення свого правління через зміни до Конституції, влада пішла напролом – через референдум». «Призначення цього закону – стати знаряддям узурпації влади, закріплення її за владною верхівкою назавжди. Усе це – цілком і повністю всупереч чинній Конституції», – заявляє дописувач.

А ось експерт газети «Україна молода» із скепсисом ставиться до можливості переходу до обрання Президента в парламенті шляхом референдуму. Оскільки затвердити процедуру його обрання парламентом можна лише через масові фальсифікації, що можуть спричинити серйозну політичну кризу. Референдум буде використовуватись радше для інших, більш серйозних загроз. Наприклад, на ньому можуть розглядатись питання про державний статус російської мови, про участь України в Митному союзі – такі проблеми з точки зору загроз і ризиків є більш реальними, ніж зміна системи виборів Президента, наголошує експерт у статті «Плебісцит «під шумок».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG