Доступність посилання

ТОП новини

Янукович говоритиме на Кіпрі про офшори – Кінах


Київ – 8 листопада має розпочатися офіційний візит Президента Віктора Януковича до Республіки Кіпр. В опозиції стверджують, що зміст цього візиту мав би полягати у переговорах про денонсацію угоди, яка дозволяє Кіпру залишатися великою офшорною зоною для України. Водночас у Партії регіонів повідомили, що у програмі візиту є підписання двосторонньої конвенції, яка стане першим кроком до ліквідації цього вікна виведення грошей з України.

Програма візиту Віктора Януковича до Республіки Кіпр передбачає переговори з тамтешнім Президентом Дімітрісом Хрістофіасом, а також Президентом Палати представників Яннакісом Оміру. Також планується підписання низки двосторонніх документів, повідомив Радіо Свобода депутат від Партії Регіонів Анатолій Кінах. Зокрема, тих документів, що стосуються питань виведення капіталу з України в офшорну зону Кіпру, сказав він.

«Є необхідність унормувати питання щодо недопущення уникнення від оподаткування. Буде підписана дуже важлива конвенція, яка стане першим кроком до того, щоб ліквідувати канали офшорного виводу капіталу з України», – відзначив Кінах.

Водночас, за словами Анатолія Кінаха, Янукович візьме участь у бізнес-форумі, адже Кіпр залишається головною державою-інвестором України, обсяг інвестицій якої вже сягає 15 мільярдів доларів.

Кіпр інвестує в Україну українські кошти – Ляпіна

Утім, на думку депутата від НУ-НС Ксенії Ляпіної, інвестиції Кіпру – це лише обіг виведених з України коштів. Відтак, влада мала би вже давно на ділі розпочати перемовини про денонсацію міждержавної угоди, яка дозволяє Кіпру залишатися для України офшорною зоною.

«Це номінальний інвестор. Реально – це кошти українського бізнесу, які проходять через Кіпр для того, щоб не бути оподаткованими. Якщо б зараз була підписана нова угода і денонсована стара угода, яка є чинною з часів Радянського Союзу, то Кіпр для України перестав би бути офшорним, тоді це буде змістовний візит, а якщо ні, тоді незрозуміло навіщо. Адже для всіх країн Європи Кіпр вже давно не офшор», – зазначила Ляпіна.

Тим часом Україна на офшорних схемах «втратила близько 100 мільярдів гривень». Про це заявив голова Державної податкової служби Олександр Клименко. Також, за його словами, ДПС спільно з Нацбанком будуть створювати перешкоди незаконному виведенню в офшори і країни з пільговим оподаткуванням до 10 мільярдів доларів щорічно.

За даними неурядової організації Tax Justice Network, Україна посідає дев'яте місце за обсягом виведення капіталу в офшори. Оприлюднена цією організацією сума виведених з України коштів перевищує 165 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG