Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи хочуть повернення пропорційної системи виборів


Комуністична партія України має намір наполягати на скасуванні мажоритарної системи виборів, заявляє лідер комуністів Петро Симоненко.

За його словами, в цьому комуністи бачать один із варіантів «подальшого збереження української влади від того, що капітал, по суті, скуповує цю владу, й вибори на мажоритарних округах підтвердили це».

Крім того, як заявив Симоненко, комуністи наполягатимуть на притягненні до кримінальної відповідальності всіх винних у фальсифікаціях на парламентських виборах.

За його словами, правоохоронні органи разом із Центральною виборчою комісією мають розглянути це питання і дати відповідь, хто був замовником і хто – виконавцем.

Симоненко також заявив, що комуністи не мають наміру блокуватися з кимось у новій Верховній Раді. Він наголосив, що нова Верховна Рада не може працювати ефективніше, ніж нинішня, оскільки в новому складі парламенту «буде протиборство фінансових, політичних і кланових груп, які прийшли до Верховної Ради».

На виборах до парламенту 28 жовтня партійний список КПУ здобув підтримку майже 13,2% виборців, і, як очікується, фракція комуністів матиме щонайменше 32 мандати. За мажоритарними округами представники КПУ не змогли отримати жодного мандата.

Згідно з новим виборчим законодавством, у 2012 році, вперше з 2002 року, парламентські вибори в Україні проводилися за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою.
XS
SM
MD
LG