Доступність посилання

ТОП новини

Комуністичний керівник Китаю закликає долати корупцію


Генеральний секретар ЦК Компартії Китаю, він же президент країни Ху Цзіньтао відкрив з’їзд партії закликом до комуністів твердіше боротися з корупцією. Звинувачення посадовців у зловживаннях не потрібні владній партії в час зміни керівництва країни.

Корупція може зруйнувати Компартію і керовану нею державу, заявив найвищий керівник Китаю, відкриваючи 18-й Всекитайський з’їзд владної партії.

«Боротьба з корупцією і розбудова чесної і чистої влади – це чітка позиція партії і важливе політичне питання, яке привертає увагу народу. Якщо ми не впораємося з цим питанням, це може стати фатальним для партії і навіть призвести до розвалу партії і руйнування держави», – заявив Ху Цзіньтао, виступаючи перед 2 тисячами 200 делегатами у Домі народних зборів на площі Тяньаньмень у центрі Пекіна.
Ху Цзіньтао
Ху Цзіньтао

Він особливо застеріг від зловживання партійними посадами задля збагачення. «Жодна група, жодна людина не має прав, які були б вищі за Конституцію і закон. Не можна допускати використання вказівок чи особистої влади замість закону. Ми також не потерпимо зневажання закону задля особистої вигоди», – наголосив він.

Влада міняється, корупція лишається?

Корупція у владі викликає в Китаї останнім часом помітне невдоволення, а це зовсім не потрібно комуністам у час, коли вони готуються до нечастої зміни керівництва країни. Останнім часом такі зміни відбувалися раз на десять років. Нинішній з’їзд Компартії має стати з’їздом таких змін.

Як вважають, новим генеральним секретарем ЦК Компартії Китаю, тобто фактичним керівником країни, замість Ху Цзіньтао має стати на цьому з’їзді один із чільних партійних діячів Сі Цзіньпін. У березні наступного року, вже на щорічній сесії парламенту, він має перебрати в попередника і посаду голови, тобто президента, КНР, хоча в Китаї ця посада радше формальна. Нині Сі Цзіньпін уже є віце-президентом країни.

Іще однією важливою зміною має стати дальше піднесення на з’їзді ще одного комуністичного чільника. Відтак Лі Кецян, нині віце-прем’єр, зможе очолити Державну раду, тобто уряд, Китаю і стати другим найвпливовішим діячем країни.

Тим часом у корупції звинувачують і нинішнього прем’єра. Вень Цзябао та його родина, як стверджує американське видання The New York Times, таємно нагромадили суму в 2 мільярди 700 мільйонів доларів. Із Китаю повідомляють, що Компартія вже почала розслідувати ці звинувачення – як стверджують, на прохання самого прем’єра.

Демократію розширять і поглиблять на комуністичний лад

Іще одне гостре для комуністичної верхівки Китаю питання – брак демократії і недотримання прав людини, про що їй постійно нагадують на Заході. І керівник Китаю у виступі на з’їзді закликав до реформ і в цьому напрямку.

Щоправда, до не простої, а «народної демократії» – цей термін добре знають у колишніх комуністичних країнах. «Ми повинні здійснити активні і водночас розсудливі реформи політичної структури і зробити нашу народну демократію ширшою, повнішою і здоровішою», – заявив Ху Цзіньтао.

З’їзд Компартії відбувається в центрі Пекіна за надзвичайних заходів безпеки. Але влада країни остерігається не так терактів, як вільнодумства. За повідомленнями, силові структури роблять усе, щоб відвернути можливість протестів, демонстрацій чи й розкидання критичних до влади летючок, а, за даними правозахисників, багатьох дисидентів затримали чи взяли під фактичний домашній арешт на час з’їзду.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG