Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники критикують Азербайджан через свободу слова


Правозахисні організації посилюють критику влади Азербайджану через погане становище зі свободою слова в цій країні. Нова критика лунає у дні, коли Баку готується прийняти міжнародний форум щодо політики управління інтернетом.

Цього тижня, коли Азербайджан приймає міжнародний Форум з управління інтернетом під егідою ООН, в Організації з безпеки і співпраці в Європі виступили з новою критикою становища зі свободою слова в цій країні.

Представник ОБСЄ зі свободи засобів інформації Дуня Міятович спеціально прибула до Баку на зустрічі з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим та іншими керівниками країни, щоб закликати їх до реформ, зокрема, до переведення наклепу з кримінальних злочинів до адміністративних порушень.
Я зустрілася з президентом Алієвим, щоб нагадати, що чинні закони спричиняють проблеми в Азербайджані зі свободою слова
Дуня Міятович

«Я зустрілася з найвищими керівниками країни, включно з президентом Алієвим, щоб обговорити питання, пов’язані з моїм мандатом, а також попросити змінити законодавство, нагадати, що чинні закони спричиняють проблеми в Азербайджані зі свободою слова. Якщо закони змінять, якщо наклеп декриміналізують і буде зроблено низку інших реформ за допомоги міжнародних організацій, гадаю, в Азербайджані можна буде зупинити цю неприємну тенденцію», – сказала вона.

За словами Міятович, на своїх зустрічах вона порушила численні питання про судові справи в галузі свободи слова, особливо ті, в яких ідеться про безпеку журналістів, блогерів та активістів, і ці питання порушуватимуть і далі в контактах із владою Азербайджану.

Свобода слова в Азербайджані «надзвичайно обмежена» – HRW

Правозахисна організація Human Rights Watch зі США з нагоди Форуму з управління інтернетом у Баку закликала владу Азербайджану відзначити це зібрання тим, щоб звільнити не менш як вісім ув’язнених журналістів і трьох правозахисників. Як мовиться у звіті цієї організації, свобода висловлювання в Азербайджані «надзвичайно обмежена».

Зокрема, за даними правозахисників, в Азербайджані існує практика ув’язнювати журналістів, правозахисників і опозиційних активістів, переважно за фальсифікованими кримінальними звинуваченнями, вочевидь як помста за їхні викриття чи діяльність, а винних у залякуванні журналістів чи нападах на них не притягають до відповідальності.

Принижень, знеславлень і намагань змусити замовкнути зазнала в Азербайджані і журналістка Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова. Минулого місяця Міжнародний фонд жінок-журналістів присвоїв їй нагороду за відвагу в журналістиці за її статті про корупцію і злочини у владі країни.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

XS
SM
MD
LG