Доступність посилання

ТОП новини

Стан здоров’я Тимошенко погіршився – дочка


У п’ятницю минає 12 днів відтоді, як Юлія Тимошенко оголосила голодування проти виборчих фальсифікацій. Ув’язнений екс-прем’єр не вживає їжі, п’є лише воду, підтверджують у харківській Центральній клінічній лікарні, де вона зараз перебуває. Про те, як почуваєть Юлія Тимошенко, Радіо Свобода розповіла її дочка Євгенія.

– Я змогла поспілкуватися з нею вчора. Їй надали можливість 5 хвилин поспілкуватися зі мною по телефону, а також з її мамою. Ця можливість трапляється дуже рідко, тому ми були дуже раді почути її. Я не бачила її вже тиждень. І, звичайно, ми всі дуже турбуємося про її здоров’я. Вона зараз дуже слабка. За словами адвокатів, які в неї були, вона не встає, переважно лежить. Але настрій в неї бойовий, тому що вона протестує проти фальсифікації, вона дуже серйозно ставиться до цього. У неї сильна позиція, як завжди, стосовно політики. Тому ми сподіваємося, що незабаром визнають ці вибори хоча б на тих округах, які пройшли, сфальсифікованими. Визнають перемогу опозиційних кандидатів. І ми сподіваємося, що вона зможе зупинити голодування.

– Головний лікар харківської лікарні Михайло Афанасьєв сказав, що, починаючи з 14 жовтня, лікарі харківські не отримували ніяких рекомендацій від своїх німецьких колег ні по телефону, ні електронною поштою. Що Вам про це відомо?
Вона перебуває під постійним відеоспостереженням. Постійно психологічно вичерпується

– Звичайно, ми знаємо, що німецькі лікарі відправляли свою заяву 30 жовтня, де вони чітко повторили свою позицію: маму неможливо вилікувати в лікарні в таких умовах, в яких вона зараз. Вона перебуває під постійним відеоспостереженням. Постійно психологічно вичерпується. І за таких умов, коли відео і записи прихованого відео публікують на YouTube і на телебаченні, а це є дуже грубим порушенням її приватного життя, лікареві неможливо конфіденційно говорити з нею. Її лікування не буде успішним. І лікарі ще раз підтвердили цю позицію.

– Чи вони збираються з Берліна прилетіти найближчим часом до Харкова, щоб подивитися, в якому стані Юлія Тимошенко з огляду на голодування?

Переведення її до в’язниці може взагалі призвести до інвалідності
– Так, звичайно, вони планують. Сьогодні до мене зателефонував професор Айнгойпль і сказав, що вони дуже стурбовані, що вони планують приїхати протягом наступного тижня, якщо вона не зупинить голодування, а також поговорити про її подальше лікування. Вони також кажуть, що переведення її до в’язниці може взагалі призвести до інвалідності. Тому це також дуже небезпечно.

– На 13 листопада в Харкові заплановане судове засідання у справі ЄЕСУ, другій кримінальній справі проти Тимошенко. Чи Ваша мати зможе в ньому взяти участь?

– Я сумніваюся в цьому. Тому що більшу частину часу вона лежить. І, звичайно, після того, як вона відмовилася від процедур у зв’язку з заявою німецьких лікарів, стан її здоров’я погіршився. В неї постійний біль. Тобто вона не може самостійно рухатися. Я думаю, що в такому стані їй неможливо буде приїхати до суду.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG