Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку судять правоохоронців, підозрюваних у зґвалтуванні чоловіка


Донецьк – У Донецьку розпочався судовий розгляд справи про зґвалтування міліцейським кийком в опорному пункті донеччанина Михайла Бєлікова міліціонерами, яке сталося 17 червня. Тоді чоловіка затримали за розпиття пива в публічному місці. У справі проходять троє обвинувачуваних, а ще п’ять людей заявили, що їх також били або безпідставно застосовували до них спеціальні засоби. Сьогодні заслухали двох потерпілих та свідків.

Перед судом зібралися родичі та друзі одного з підсудних – колишнього старшого дільничного Петровського райвідділу міліції Олега З. Його обвинувачують у зловживанні службовим становищем, приховуванні злочину та хабарництві. Тож близькі люди заявили, що процес вигідний комусь, щоб отримати чергові зірки на погони. Дільничному інспекторові Руслану С. інкримінують перевищення службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки.

Його мати Світлана С., яка також є його захисником, у провину сина не вірить. У коментарі Радіо Свобода вона заявила: «Мій син невинуватий. Нехай Бєліков і розкаже, якщо хтось це з ним зробив. Це в нього треба спитати. Мені й самій цікаво».

За тією ж статтею у справі проходить і Вадим Ч. Він ніс службу за контрактом у військовій частині в місті Феодосія, а в Донецьк приїхав підтримати громадський порядок під час Євро-2012.

Провини ніхто не визнає

Всі підсудні своєї провини не визнають. Однак слідчі прокуратури у справі з’ясували, що від рук правоохоронців постраждало ще 5 людей. До того, як почалося розслідування, вони вважали, що заявляти про це не має сенсу, бо не вірили, що це можна довести.
Привели в опорний пункт. Завели мене, побили. Руками, ногами, потім дубинками. Кажуть, мовляв, не поважаєте міліцію
Максим Василенко

Одного з потерпілих, Максима Василенка, з товаришем затримали у той самий день також за розпиття пива. Вони також кажуть, що їх побили.

«Затримали нас. Привели в опорний пункт. Завели мене, побили. Руками, ногами, потім дубцями, куди потрапляло. Гематоми по всьому тілу були, рани на голові. За неповагу до міліції, кажуть, мовляв, не поважаєте міліцію, грубили, хоча ми не грубили», – розповів він. Василенко додав, що також чув крики співробітників та те, як вони били Бєлікова, коли той був усередині.

Сам Михайло Бєліков також був присутній на суді і розповів Радіо Свобода, що зараз їздить на лікування до Києва. «Сказали, що можна вже робити операцію поновлення. А зараз ці пакети купуємо, калоприймачі. Десь 100 гривень на день. Буває, можу з пакетом проходити два-три дні, а буває – за день кілька штук можу поміняти. Може відклеїтися, десь присів, посидів, нагнувся – раз починає відклеюватися», – каже потерпілий. Гроші на операцію Михайло Бєліков ще збирає.

На судовому засіданні давали свідчення й курсанти юридичного вишу, які також допомагали міліції під час Євро-2012. Обидва свідки заявили, що ніяких криків не чули, а стан затриманих після виходу з міліції оцінювати не можуть.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG