Доступність посилання

ТОП новини

Кава може зникнути вже за 70 років


У найближчі 70 років через зміни клімату в Африці можуть зникнути кавові дерева виду арабіка. Цю новину з тривогою сприйняли кавові компанії, адже арабіка у цьому виробництві є одним із комерційно цінних видів, а кавові зерна є другим за популярністю – після нафти – товаром у світі. Цього тижня вчені обговорюють також потенційно придатну для життя планету і випробування нового біопалива.

Справжня трагедія для молодих кавоманів: ще за їхнього життя арабіка може перетворитися на рідкість. Такий висновок у своєму дослідженні роблять науковці з британського Королівського ботанічного саду К’ю спільно з ученими з Ефіопії.

Кавові дерева виду Coffea arabica, як наголошують автори дослідження, нині вирощують із дуже обмеженого генетичного фонду дикорослих рослин, який навряд чи продемонструє здатність пристосовуватися в умовах змін клімату. Ці зміни матимуть вплив і на Ефіопію, де найбільші культивовані плантації цих кавових дерев.

Під час дослідження вчені проаналізували давні зразки дикорослих представників виду Coffea arabica, а також простежили вплив на цю рослину змін клімату. Після попереднього аналізу науковці створили біокліматичну комп’ютерну модель, в якій спрогнозували стан цих кавових дерев в Африці до 2080 року (на основі співставлення умов, які потрібні для нормального розвитку виду, й тих кліматичних змін, які розпочалися чи очікуються). Цікаво, що це вперше для прогнозування розвитку кавових дерев використали комп’ютерне моделювання – при тому, що грошовий обіг у цій кавовій галузі величезний.

Результати одного з аналізів засвідчили, що деякі африканські регіони за найбільш оптимістичного сценарію втратять 65% придатних для вирощування кави площ (у деяких місцевостях втрати сягатимуть мало не 100%). Важливо наголосити, що вчені не досліджували якість арабіки у майбутньому – їхній аналіз стосувався лише здатності цього виду до виживання в умовах кліматичних змін.

Дослідження британських і ефіопських вчених у науковій спільноті назвали консервативним (а фактично – оптимістичним), оскільки в ньому не враховано фактор постійного вирубування лісів.

На думку авторів британсько-ефіопського дослідження, посприяти збереженню арабіки може створення заповідників на територіях, де ростуть дикорослі кавові дерева цього виду, які є його генетичним резервом.

Суперземля, на якій може зародитися життя?

У сузір’ї Живописця, за 42 світлові роки від Землі, виявили планету, потенційно придатну для життя. Планета розташована неподалік зірки HD 40307, яка чотири роки тому вже привернула до себе увагу астрофізиків: тоді біля зірки виявили три планети-суперземлі (планети, маса яких складає від однієї до десяти земних).

Базуючись частково на даних, зібраних у 2008 році, міжнародна група науковців вирішила наново роздивитися оточення HD 40307. Біля зірки знайшли ще щонайменше три планети-суперземлі, одна з яких і опинилася у центрі уваги астрофізиків цього тижня.

Планета, названа HD 40307g, має масу 7 земних і обертається довкола своєї зірки за 200 днів. Як зазначають вчені, з огляду на спектральний тип, до якого належить зірка (тип К – проміжний між зірками, схожими на Сонце), планета розташована у так званій придатній для життя зоні – відстані від зірки, за якої на поверхні планети може існувати вода у рідкому стані.

«Аналіз орбіти цієї планети дає підстави казати, що клімат і атмосфера там можуть бути придатними для існування на ній життя», – каже співавтор дослідження Г’ю Джонс із Гартфордширського університету, що в Англії.

Науковці вважають, що планета HD 40307g, ймовірно, розташована від своєї зірки на відстані, достатній для того, щоб уникнути синхронного обертання. Цим терміном (англ. «tidal locking») астрофізики позначають такий режим обертання небесних тіл, за якого один із об’єктів завжди повернутий до іншого одним і тим самим боком (наприклад, як Місяць до Землі). Коли йдеться про планети й зірки, синхронне обертання означає, що половина планети постійно перебуватиме у тіні, тоді як друга половина весь час нагріватиметься світилом. Такі умови не сприяють зародженню життя.

Астрофізики, які досліджували HD 40307g, не виключають, що їхня планета – це невеликий газовий гігант (такий собі міні-Нептун). Для таких припущень уже є певне наукове підґрунтя: восени цього року їхні колеги, вчені з Массачусетського технологічного інституту у США, заявили, що геологічно суперземлі принципово відрізняються від Землі, і це, на думку науковців, – суттєва перепона для існування життя.

«Якби мене попросили припустити, чи HD 40307g схожа на Землю, то я сказав би, що п’ятдесят на п’ятдесят», – каже керівник дослідження Мікко Туомі з Гартфордширського університету. «Реально ж нині ми не знаємо, чи ця планета – більше Земля, чи, може, вона на кшталт теплого Нептуна без твердої поверхні», – додає він.

Колеги Туомі вважають, що відкриття потенційно придатних для життя планет так близько від Землі за космічними масштабами є дуже важливим, адже ці об’єкти можуть опинитися в епіцентрі майбутніх досліджень, коли астрофізики матимуть потужніші телескопи.

Паливо майбутнього – вже реальність

В Оттаві випробували реактивний літак Dassault Falcon 20, на сто відсотків заправлений біопаливом. Тестування відбулося ще 29 жовтня, його провела Національна дослідницька рада Канади, однак повідомили про це лише цього тижня.

«Що є важливого у цьому польоті – літак був повністю на біопаливі», – наголошує у своїй статті дописувач AviationWeek. Автор пояснює, що донині літаки, які літають на біопаливі, заправляли сумішшю, і власне біопаливо у цій суміші складало не більше ніж половину.

Біопаливо ReadiJet для цього випробування на замовлення ВПС США надали компанії Applied Research Associates і Chevron Lummus Global. Його розробили на основі промислової олійної культури, відомої як абіссинська гірчиця чи абіссинська капуста, яку до того ж можна вирощувати в умовах посушливого клімату й високої температури.

Політ Dassault Falcon 20 над канадською столицею тривав близько години. Незабаром дослідники планують оприлюднити звіт щодо результатів використання нового біопалива і його властивостей.

Компанія Applied Research Associates очікує на схвалення розробленого її фахівцями біопалива до кінця 2013 року. Говорячи про переваги своєї розробки, у компанії зазначають, що їхній процес виробництва біопалива загалом буде менш витратним, аніж поширене дотепер виробництво мішаного палива, яким реактивні літаки заправляють нині.

Компанія-виробник прагне до кінця цього року сертифікувати своє стовідсоткове біопаливо для використання в літаках і гелікоптерах. А тим часом у ВПС США вже давно оголосили, що використання звичайного палива планують до 2016 року скоротити вдвічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG