Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську почали впорядковувати місцевий «Бабин Яр»


У Дніпропетровську студенти і громадські активісти впорядкували, очистивши від сміття, Червоноповстанську (Розстрільну) балку – місцевий «Бабин Яр», де в роки Другої світової війни розстріляли тисячі євреїв. Про це Радіо Свобода сьогодні повідомили в громадській організації «Аджутор».

За даними організаторів, акцію, яка триває три дні, ініціювала єврейська молодь, а підтримала молодь з інших національних громад, студенти вишів міста тощо.

У заході взяло участь понад 200 волонтерів. Вони очистили територію від сміття і висадили понад сто дерев, які стануть основою для майбутнього меморіального парку.

«Балка має велике історичне значення для Дніпропетровська: у жовтні 1941 року окупантами тут було розстріляно близько 14 тисяч людей, в основному єврейської національності. Між тим територія балки вже довгий час є стихійним звалищем. Засмічення цього важливого ландшафтного та історичного об'єкту почалося ще в 2004 році і набуло масштабів екологічної проблеми, оскільки вже кілька разів призводило до обвалів і зсувів ґрунту», – кажуть організатори.

За словами керівника громадської організації «Аджутор» Світлани Іванової, наразі розробляється програма подальшого благоустрою балки.

Як вона зазначила, наступним етапом розвитку ініціативи стане конкурс студентських архітектурних, екологічних та дизайнерських проектів та історичні та екологічні дослідження на цій території. Також планують створити екофонд для фінансування подібних проектів з благоустрою.

«Це дуже значуще місце для єврейської громади. Але там загинули не лише євреї. І якщо в Бабиному яру й інших подібних місцях встановлені серйозні меморіали, то це питання для Дніпропетровська і для єврейської громади. Потрібно щось робити», – зазначив виконавчий директор Об'єднання юдейських релігійних громад регіону Ігор Романов.
XS
SM
MD
LG