Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ять героя-фронтовика Пилипенка не вшановують у Севастополі через УПА?


Віце-адмірал Володимир Пилипенко (фото з сайту http://flot.com/publications/books/shelf/motherlandsons/70.htm)
Віце-адмірал Володимир Пилипенко (фото з сайту http://flot.com/publications/books/shelf/motherlandsons/70.htm)
Сімферополь – Рада ветеранів Військово-морських Сил України обурена небажанням севастопольської міської влади гідно вшанувати пам’ять героя-фронтовика, віце-адмірала Володимира Пилипенка. Про це заявив речник цієї ветеранської організації, капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак. За його словами, ветерани ВМС України припускають, що така відмова має не лише політичні причини, але й ксенофобське підґрунтя. В севастопольській державній адміністрації тим часом кажуть про брак коштів у міській скарбниці.

Уродженець Вінниччини Володимир Пилипенко у роки Другої світової війни захищав і визволяв Крим, був кілька разів тут поранений, знищив десяток кораблів і літаків ворога, за звільнення Севастополя отримав звання Героя Радянського Союзу. Потім жив і працював у Севастополі, брав активну участь у створенні ВМС України, поки у 2005 році не пішов із життя. Капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак, який добре його знав, каже, що це був «справжній герой, мужній офіцер, бойовий адмірал і щирий патріот України».

Ветерани українського флоту двічі зверталися до севастопольської влади з проханням перейменувати вулицю Цивільну, яка веде до шпиталю ВМС України, створеного за активної підтримки Володимира Пилипенка, на честь героя-фронтовика. Обидва рази чиновники відмовили ветеранам.

Віце-адмірал Пилипенко вже у відставці всіляко допомагав у створенні Військово-морських Сил України, підтримував військових моряків у найважчі часи, коли у Севастополі було розв’язане справжнє цькування українського флоту. Пізніше активно підтримав ідею примирення ветеранів Радянської та Української повстанської армій, навіть публічно побратався з лідером Братства вояків УПА Михайлом Зеленчуком. На думку Мирослава Мамчака, саме це є справжньою причиною відмови севастопольської влади в увічненні пам’яті героя-фронтовика.

«Міська рада і міська адміністрація разом з нею не хочуть допустити самого прецеденту, щоб на честь тих, хто боровся за Україну, була названа вулиця у Севастополі», – вважає Мирослав Мамчак. Він нагадує, що Севастопольська міськрада, попри клопотання ветеранів, також відмовилася присвоїти віце-адміралу Пилипенку звання «Почесний громадянин Севастополя».

Позиція чиновників є «недержавницькою» – Мамчак

Про прецедент, якого не можна допустити, мовиться і в офіційній відповіді заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації Артура Бабенка, який зазначає, що реалізація «такого вартісного проекту, як перейменування вулиці, а також створення прецеденту з початку перейменування вулиць у Севастополі не має достатніх підстав і не принесе реальної користі жителям міста».

Мирослав Мамчак, називає позицію чиновників «недержавницькою» і каже, що насправді в Севастополі останнім часом було чимало перейменувань. Він наводить приклади: «На вимогу російського флоту перейменовано площу Революції на площу адмірала Лазарєва. Недавно перейменували один із майданів на честь героя війни Неустроєва». За словами Мамчака, неправдивим є твердження, що таке перейменування вимагає значних коштів. Він каже, що на цій вулиці – лише один житловий будинок, мешканці якого – переважно родини українських військовиків, які всіляко підтримують цю ідею.

Додзвонитися до Артура Бабенка Радіо Свобода не вдалося, секретар чиновника повідомляла, що той постійно зайнятий чи на виїзді. У відділі у справах преси та інформації адміністрації теж відмовилися від коментарів. Лише депутат Сергій Бурштейн, який в Комісії з питань культури і молоді у міськраді займається питаннями топоніміки, в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що тема увічнення пам’яті віце-адмірала Пилипенка не закрита, і депутати до неї повернуться.

Раніше Верховна Рада Криму відмовилася увічнити пам’ять двічі Героя Радянського Союзу, легендарного льотчика Амет-хана Султана. Була пропозиція назвати його іменем Сімферопольський міжнародний аеропорт. Тоді місцеві громадські активісти теж серед причин називали політичні та етнічні чинники – льотчик-герой був кримським татарином, а ідею перейменування аеропорту підтримав Меджліс кримськотатарського народу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG