Доступність посилання

ТОП новини

Хто Ви, генерале Петреус?


Дейвід Петреус і Пола Бродуелл
Дейвід Петреус і Пола Бродуелл
У США раптова відставка Дейвіда Петреуса з посади директора Центрального розвідувального управління стала найбільшим скандалом останніх років. Позашлюбний роман поклав край висхідній кар’єрі уславленого воєначальника. З’ясувалося, що одружений Петреус мав близькі стосунки із заміжньою письменницею й журналісткою Полою Бродуелл. Нині американський Конгрес цікавить не інтимний бік цього питання: під час стосунків із тодішнім главою ЦРУ Бродуелл, як стало відомо, мала доступ до деяких секретних документів.

Дейвід Петреус командував військами в Іраку й Афганістані, дослужився до чотирьох зірок (це український еквівалент звання генерала армії). Він був випускником не лише військової академії Вест-Пойнт, а й Принстонського університету, де захистив докторську дисертацію.

Якщо йдеться про мистецтво можливого, то тут ми маємо насамперед генерала Дейвіда Петреуса, а вже потім усіх інших
Майк Маллен
Його талант воєначальника високо оцінював адмірал Майк Маллен, колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил. «Якщо йдеться про мистецтво можливого, то тут ми маємо насамперед генерала Дейвіда Петреуса, а вже потім усіх інших», – сказав Маллен. Він наголошував, що генерал Петреус впровадив нову стратегію протиповстанської війни в Іраку й Афганістані.

15 місяців тому президент Барак Обама призначив генерала Петреуса директором Центрального розвідувального управління. Призначення мав затвердити Сенат. На слуханнях деякі законодавці запитували, чи Петреус на новій посаді зможе критично оцінювати ведення війни в Афганістані.

«Звичайно, у мене свій погляд на події, в яких я брав участь, – сказав тоді генерал. – Однак, якщо мене затвердять, то, сидячи на нараді з президентом, я намагатимуся представляти позицію моєї агенції».

Скандальний роман

Петреуса затвердили, і невдовзі після того почався його роман з письменницею і журналісткою Полою Бродуелл – заміжньою матір’ю двох дітей.

Вона написала книгу про Петреуса, яка стала бестселлером. Зрозуміло, поза книжкою залишився амурний зв’язок 40-річної красуні з 60-річним генералом (як жартують американці, «травень-жовтень»).

Ніхто б, можливо, не довідався про цей роман, якби не електронні послання Поли Бродуелл до суперниці, яка нібито залицялася до Петреуса. Та поскаржилася Федеральному бюро розслідувань: мовляв, її анонімно залякують. ФБР швидко встановило особу аноніма: це була Пола Бродуелл.

Петреус змушений був подати у відставку. Нині ця скандальна історія на всіх телеекранах і на перших сторінках газет.

Делікатну ситуацію Дейвіда Петреуса можуть обговорити навіть у Конгресі. Щоправда, законодавців цікавитиме не інтимне життя колишнього директора ЦРУ: з’ясувалося, що під час тісного зв’язку між Петреусом і Бродуел у розпорядженні останньої опинилося кілька секретних документів.

Сама журналістка наполягає, що отримала їх не від генерала. Однак деякі члени Конгресу нині вимагають від ФБР детально розслідувати цей факт.

Цікаво, що не всі схвалюють відставку Петреуса. Зокрема, газета The Wall Street Journal у редакційній статті пише, що особисте життя державного діяча є його особистою справою і нагадує відомий історичний факт. У легендарного полководця Другої світової війни Дуайта Ейзенхауера був роман з жінкою-водієм його джипа. Це не завадило йому згодом стати президентом Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG