Доступність посилання

ТОП новини

В Україні менше хворих на діабет, ніж у Європі чи недорахували?


Богдан Красавцев

Київ – За останнє десятиліття кількість хворих на цукровий діабет в Україні зросла до 3 ввідсотків. МOЗ нараховувало 1 мільйон 200 тисяч хворих. Шоста частина з них залежна від інсуліну. Хворих на цукровий діабет мають безкоштовно забезпечувати інсуліном та цукрознижувальними препаратами.

Діабет – хвороба розвинутих суспільств, де люди мало рухаються, харчуються фаст-фудом і переживають стреси. В Україні хворих менше, ніж у Європі, але є певна тенденція до зростання.

Чим раніше діагностується хвороба, тим легше їй протистояти. З нагоди Всесвітнього дня діабету в медичних закладах України цього тижня триває безкоштовне обстеження на рівень глюкози в крові. Адреси медичних установ є на сайті Радіо Свобода та на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Із 2009 року діє державна програма «Цукровий діабет», яка дозволила запустити виробництво українського інсуліну і забезпечити ним інсулінозалежних громадян.

Так цього року з державного бюджету виділили 520 мільйонів гривень на повне забезпечення хворих інсуліном, стверджує заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов.

Однак, не завжди хворі можуть отримати вчасно інсулін.

Тендерні закупівлі не здатні забезпечити хворих за принципом медичної доцільності
Наталя Воробйова
«Тендерні закупівлі не здатні забезпечити хворих за принципом медичної доцільності. Адже тендер – це важка процедура. І органи, які проводять тендери, не здатні забезпечити повний асортимент для певного хворого», – пояснила адвокат медичного права Наталя Воробйова.

Часом хворі скаржаться й на якість вітчизняного інсуліну, але МОЗ наголошує, що він відповідає міжнародним стандартам.

В Україні 332 школи соціальної адаптації для хворих на діабет

Усі хворі на діабет мають вести відповідний спосіб життя. Цьому навчають у спеціальних школах соціальної адаптації. В Україні функціонує 332 таких школи. Навчальний курс складається з лекцій та практичних занять. Відвідування занять безкоштовне, наголошує столичний лікар-ендокринолог Юлія Джур.

«Пацієнт телефонує і записується. Коли групу сформовано за типом діабету, перший тип – ті, які приймають інсулін, або другий тип – коли людина приймає цукрознижувальні препарати, пацієнтів запрошують до школи. Слухач має відвідати декілька лекцій, адже кожне заняття – окрема тема», – розповідає Юлія Джур.

У розвинутій Німеччині показник захворюваності на діабет – 10 відсотків від кількості усього населення, проти 3 відсотків в Україні.

Головний ендокринолог Міністерства охорони здоров’я України Микола Гульчій каже, що є дві версії, чому українські показники менші за європейські. Перша – статистичний прорахунок, друга – європейці харчуються гірше за українців.

Ми не відкидаємо того, що в нас неповна картина даних
Микола Гульчій
«Тема цукрових замінників, фаст-фудів та великої маси тіла – у нас таких хворих менше. Але ми не відкидаємо також того, що в нас неповна картина даних», – наголошує головний ендокринолог МОЗ України.

Інсулін можуть виробляти стовбурові клітини

Наука сподівається перемогти діабет за допомогою генної терапії, застосування стовбурових клітин чи трансплантації клітин підшлункової залози.

«Стовбурові клітини беруться з інших клітин, які можуть продукувати інсулін. Береться клітина жирової тканини, печінки, приміром чи інших органів. І можна зробити таким чином, щоб ця клітина продукувала інсулін», – зазначає директор Інституту ендокринології академії наук Микола Тронько.

Чим більше людей знатимуть про діабет, тим більша кількість зможе від нього вберегтися. У першу чергу, має бути здорове харчування та протидія стресам, невпинно повторюють лікарі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG