Доступність посилання

ТОП новини

Тіньова економіка України може бути вдвічі більша, ніж думають в МВФ – Ляпіна


Київ – У Міжнародному валютному фонді недооцінюють частку тіньової економіки України, заявляючи, що вона дорівнює 20 відсоткам, кажуть в опозиції. Там припускають, що насправді, цей показник може бути у 1,5-2 рази вищим через надмірне податкове навантаження на фонди заробітних плат підприємств. Тим часом в уряді пропонують посилити відповідальність керівників підприємств за виплату зарплат у «конвертах».

Міжнародний Валютний Фонд оцінює частку тіньової економіки України в 20 відсотків. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.

Насправді, міжнародна фінансова установа може не бачити повної картини і недооцінювати обсяги коштів, що обертаються у тіні, вважає член парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна.

Вигідніше буди напівлегальним. Тому боротися з нелегальними робочими місця можна тільки в один спосіб: у спосіб усунення корупції
Ксенія Ляпіна
«Це досить оптимістична оцінка МВФ. Я думаю, що трохи більше. Створюються легальні робочі місця тому, що усі фонди заробітної плати занадто навантажені різноманітними платежами. Крім того, якщо підприємець є абсолютно законослухняним, це не знімає з нього тягар хабарів. Таким чином вигідніше буди напівлегальним. Тому боротися з нелегальними робочими місця можна тільки в один спосіб: у спосіб усунення корупції», – зазначила Ляпіна.

Необхідно посилити відповідальність за нелегальне робоче місце – Тігіпко

За даними Пенсійного фонду, нині близько 2 мільйонів працевлаштованих українців (16,2% від усієї кількості) отримують мінімальну заробітну плату.

Водночас майже 5 мільйонів українців працюють нелегально, тобто отримують так звані зарплати «у конвертах», а відтак не мають соціального захисту і нічого не платять до чотирьох державних соціальних фондів, заявив нещодавно віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Це, на його думку, пояснюється бажанням роботодавців мінімізувати податкові відрахування. За словами Тігіпка, нелегальна заробітна плата виплачується на суму 145 мільярдів гривень на рік.

За такі дії має відповідати не лише персонально керівник, а й організація
Сергій Тігіпко
«Тут потрібен, з одного боку, достатньо жорсткий комплексний підхід. Перш за все, я вважаю, необхідно посилити відповідальність керівників підприємств за нелегальне робоче місце. За такі дії має відповідати не лише персонально керівник, а й організація», – сказав Тігіпко.

Згідно з оцінками Державної податкової служби, обсяг тіньового сектора української економіки становить, як мінімум,350 мільярдів гривень на рік. Цей обсяг, за оцінками фіскального органу, розподіляється наступним чином: 170 мільярдів гривень становить зарплата у «конвертах», 100 мільярдів гривень – виведення безготівкових коштів у готівкову форму або на інвалютні рахунки в іноземних банках, 35 мільярдів гривень – неофіційні платежі та 45 мільярдів гривень – основні засоби, матеріальні ресурси і послуги тіньового сектора.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG