Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Франція обмінялись унікальними виставками до 20-річчя дипломатичних відносин


У Дніпропетровську сьогодні ввечері вперше відкрили унікальну виставку оригінальних картин Клода Моне, Теодора Жеріко, Каміля Коро, Огюста Ренуара, Ежена Будена та інших видатних французьких митців із колекції «Нормандія в живописі», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

В урочистостях у місцевому художньому музеї взяв участь посол Франції в Україні Ален Ремі. За його словами, виставка організована Посольством Франції в Україні з нагоди 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.

«Сьогодні я побачив у музеї виставку з нашою колекцією – вона організована на високому рівні, мої очікування виправдалися», – сказав Ален Ремі.

Генеральний куратор та головний хранитель Палацу образотворчих мистецтв французького міста Лілль Ален Тап’є розповів, що колекція «Нормандія в живописі» зберігається в колишньому жіночому монастирі Святої Трійці, «абатстві дам», у місті Кан на північному заході Франції, де розташована Регіональна рада Нижньої Нормандії. Постійну виставку щорічно відвідують понад 10 тисяч людей з усього світу. Цього року частина колекції вперше експонується в Україні, її вже показували у Львові та Києві.

Як повідомив куратор, колекція «Нормандія в живописі» була створена 1992 року за рішенням влади регіону Нижня Нормандія. Наразі вона об’єднує близько 120 творів художників 18–20-го століть.

Особлива цінність колекції, на думку мистецтвознавців, в тому, що вона представляє різні напрями і течії мистецтва XIX століття – реалізм, романтизм, імпресіонізм і постімпресіонізм. Також колекція є своєрідною туристичною промоцією Нормандії у світі, кажуть організатори.

Виставка у Дніпропетровську триватиме до 13 січня 2013 року. Водночас 21 листопада в Парижі стартує перша українська мистецька акція в Луврі – експозиція робіт українського скульптора ХVIII століття Іоанна Георга Пінзеля.
XS
SM
MD
LG