Доступність посилання

ТОП новини

Криза у Смузі Гази. Ракети «Хамасу» вбили трьох ізраїльтян


На Близькому Сході – загострення конфлікту між ізраїльтянами та палестинцями. Троє мирних ізраїльтян загинули 15 листопада в результаті ракетного обстрілу угруповання «Хамас» на півдні Ізраїлю. До того від обстрілу ізраїльських військових загинув лідер військового крила «Хамасу», є жертви і серед мирних палестинців. Світова спільнота стурбована.

Троє мирних ізраїльтян загинули, коли ракета влучила у житловий будинок в місті Кір’ят-Малахі, за 25 кілометрів на північ від Смуги Гази. Це перші жертви серед ізраїльтян із середи, коли Ізраїль почав військову операцію у відповідь на ракетні обстріли «Хамасу».
У Смузі Гази триває операція ізраїльських військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Під час операції Ізраїль вбив лідера збройного крила руху «Хамас» Ахмеда аль-Джаабарі. Внаслідок бомбардування Смуги Гази з землі, моря і повітря загинуло ще 13 осіб, серед них двоє дітей.

Ізраїльська армія може продовжити операцію, попередила її речниця Авіталь Лейбович. «Ми розглядаємо всі варіанти, включно з наземною операцією. Ми вже попередили частину резервістів», – заявила вона.

Через загострення ситуації президент Палестинської адміністрації Махмуд Аббас перервав поїздку Європою. Керівник палестинської розвідки Тафік Тіраві назвав операцію ізраїльтян «злочином» проти палестинського народу.

«У Газі Ізраїль не робить різниці між мирними жителями та різними угрупованнями. Тому ми всі повинні бути єдині і припинити чвари», – сказав він.


Із 2007 року Смугу Гази контролює «Хамас», а не Палестинська адміністрація, але Аббас називає себе президентом усіх палестинцем.

Пояснюючи мету військової операції, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу наголосив, що жоден уряд не терпітиме ситуації, коли п’ята частина населення живе під постійним вогнем.

«Не має моральної симетрії, моральної рівноваги між Ізраїлем та терористичними угрупованнями в Газі. Терористи вчиняють подвійний злочин: вони стріляють в мирних ізраїльтян та ховаються за мирними палестинцями», – заявив Нетаньягу.

У світі стурбовані загостренням ситуації

Реагуючи на конфлікт, Росія назвала ескалацію насильства «неприйнятною».

Велика Британія також закликала до стриманості, при цьому міністр закордонних справ Вільям Гейґ додав, що головна відповідальність за кризу лежить на угрупованні «Хамас».

Міністерство закордонних справ Єгипту у четвер закликало провести нове засідання Ради безпеки ООН і попросило Сполучені Штати «негайно втрутитися», щоб зупинити «ізраїльську агресію».

Рада безпеки ООН у середу вже збиралася на надзвичайну зустріч, щоб обговорити конфлікт на Близькому Сході. Учасники закликали припинити насильство, але не ухвалили конкретних заходів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG